Magyarország

2010.11.03. 16:20

Népszavazási kezdeményezés: Több nőt a döntéshozatalba!

<p>Huszonhét magánszemély, 27 nő kezdeményez népszavazást azért, hogy több nő kerülhessen be a Parlamentbe. Rajnai Gitta, a kezdeményezők szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta: utolsó helyen állunk az Európai Unióban azzal a 9 százalékos aránnyal, amennyi nő van a parlamentben.</p>

A kormányban egyetlen nő sincs, nagyon kevés a polgármesternő és általában is minimális a női részvétel a magyar közéletben, politikában, felső vezetésben. A népszavazási kezdeményezés, amelyhez november 14-től gyűjtik az aláírásokat egy olyan kvótát szeretne bevezetni, amelynek alapján az országgyűlési képviselők legalább 25-30 százaléka nő lenne.

Rajnai Gitta elmondta: Egy olyan 50 százalékos kvótát szeretnének bevezetni, amely a pártlistákra vonatkozik. Tehát a kezdeményezés szerint a listákon felváltva egy női illetve egy férfi jelölt szerepelne, ami nemcsak a női részvételt garantálná, hanem azt is, hogy a listák első, várhatóan a döntéshozatalba bekerülő felében is biztosítva lenne a fele-fele arány. Hozzátette: mivel a parlamentbe körülbelül a képviselők fele jut be listáról, ez azt jelenti, hogy ha elfogadnák az új szabályt, az országgyűlési képviselők 25-30 százaléka lenne biztosan nő.

A szóvivő arról is beszélt, hogy miközben felmérések szerint a lakosság 70 százaléka egyetért azzal, hogy több nő kell a döntéshozatalba, addig a rendszerváltás óta folyamatosan csökken az arányuk. Sokáig Európában csak Máltán volt rosszabb a helyzet, de ma már Magyarország az utolsó. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a statisztikák szerint nemcsak a női képviseletben áll rosszul az ország, hanem a bérkülönbségek terén is: ugyanazért a munkáért egy férfi átlagosan 18 százalékkal több pénzt kap, mint egy nő.

A kvótás szabályozásról Rajnai Gitta azt mondta: sok európai országban létezik ez a rendszer, például Angela Merkel német kancellár is ennek köszönhetően került be a döntéshozásba. Dániában is 20 évig működött ez a rendszer, majd megszüntették, mert már nem kvóta nélkül is elérte a nők aránya a 38 százalékot a parlamentben. Hozzátette: Magyarországon is az lenne a cél, hogy előbb-utóbb szabályozás nélkül is több nő kerülhessen be a politikába.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!