Magyarország

2010.11.10. 18:35

Még a héten megkezdődik a vörösiszappal szennyezett külterületek kármentesítése

<p>A Vidékfejlesztési Minisztérium irányításával megkezdődik a vörösiszap katasztrófával sújtott külterületi és különleges külterületi termőföldek kármentesítése.</p>

Az október 4-én történt gátszakadás következtében mintegy 1000 hektárt öntött el a szennyezés. A kormány álláspontja változatlanul az, hogy a kármentesítés költségeit a károkozónak, tehát a MAL Zrt.-nek kell állnia - olvasható a Vidékfejlesztési Minisztérium szerdai közleményében.

A minisztérium álláspontja szerint a kármentesítést a károkozónak kell elvégeznie, a MAL Zrt. azonban a mai napig nem ismerte el a károkozás felelősségét. A feladat azonban sürgős, nem lehet tovább várni, hiszen a külterületi földeken jelenlévő szennyező anyag továbbra is károkat okozhat a környezetben. Ezért a külterületi földek kárelhárítására a Vidékfejlesztési Minisztérium meghívásos közbeszerzési pályázatot írt ki, amelyen a két meghívott közül az egyik, a Mecsekérc Környezetvédelmi Zrt. tett ajánlatot. A 100%-ban állami tulajdonú - a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kezelésében álló céggel a minisztérium október 27-én kötött keretszerződést. A megállapodás arra vonatkozik, hogy a vörösiszap katasztrófával kapcsolatban a minisztérium egyedi megrendelései alapján a vállalkozó elvégzi a feladatot, és ezt követi - az egyes munkálatok befejezése után - a kifizetés. A szerződésben szereplő 29,24 milliárd forint keretösszeg, amelyet nem kell szükségszerűen kimeríteni.

A Vidékfejlesztési Minisztériumnak szándéka, hogy a külterületi kármentesítési munkálatokat elsősorban helyi vállalkozók bevonásával oldja meg. A Mecsekért Környezetvédelmi Zrt.-vel kötött megállapodás biztosítékul szolgál, hogy a katasztrófa övezetben rendelkezésre áll egy komoly szakmai és technikai hátterű vállalkozás, amely képes jól szervezetten és gyorsan elvégezni a bonyolultabb feladatokat is. A külterületek kármentesítése várhatóan még ezen a héten elkezdődik. Először az élővizek közelében található leginkább szennyezett területeket tisztítják meg.

A kármentesítéssel kapcsolatos mérnöki tervezési és műszaki ellenőri feladatok ellátására szintén meghívásos közbeszerzési eljárás alapján, három jelentkező közül végül az OVIBER Kft.-vel kötött megállapodást a Vidékfejlesztési Minisztérium. A 150 millió forintos keretszerződés ebben az esetben is egyedi és konkrét megrendelésekre vonatkozik, az elszámolás az egyes feladatok elvégzése után történik - áll a közleményben.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!