Magyarország

2010.11.11. 16:50

Megérkeztek a daruk - hamarosan elkezdődik a felborult tűzoltó daru kerekeire állítása

<p>Megérkezett csütörtökön délután a Nemzeti Galériához az a 130 tonna teherbírású daru, amelynek segítségével hamarosan megkezdik a szerdán, kinyújtott gémmel felborult tűzoltósági daru kerekeire állítását.</p>

A mentésben a tűzoltóság két másik daruja is segít. A 130 tonnás szerkezet, amivel a tűzoltósági eszközt felállítják, egy magáncégé, amelyik szerződésben vállalta a munkát. A tűzoltóság ehhez a munkához rendelkezésre bocsátja a saját másik két daruját a kezelőkkel együtt, de az irányítást ezúttal a magáncég szakemberei végzik.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, a daru szerdán délután a Nemzeti Galériánál dolgozott, épp Munkácsy Mihály ládákban elhelyezett festményeit emelték az épületbe, amikor eddig tisztázatlan okból felborult a tűzoltóautó. A balesetben senki nem sérült meg, de két kormányőr autója és a díszburkolat is megrongálódott. A festményeknek azonban nem esett baja, mert a gép egy üres ládát emelt ki az épületből, amikor az oldalára dőlt. Az éjszaka a tűzoltók próbálkoztak a felállításával, de nem sikerült, viszont a daru nyitott gémjének utolsó két tagját vissza tudták húzni.

Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy csütörtökön délután megérkezett a helyszínre egy 130 tonna teherbírású daru. Az üzemeltetője, egy magáncég, szerződésben vállalta, hogy kerekeire állítja a felborult szerkezetet. Ehhez a tűzoltóság másik két daruját a személyzettel együtt rendelkezésre bocsátja, de az irányítást a magáncég szakemberei végzik.

Külön nehézséget okoz, hogy a daru egy műemlék kandeláber és egy műemlék szobor közé, egy virágágyásra dőlt. A munkánál külön kel majd vigyázni ezekre a tárgyakra. A másik nehézség, hogy bár a nyitott gém utolsó két tagját sikerült behúzni, az még mindig 40 fokos szögben, felfelé áll. A gém a járműhöz egy forgózsámolyon keresztül kapcsolódig, így felállítás közben külön kell figyelni arra, hogy ne forduljon el.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!