Magyarország

2010.11.30. 17:48

Megalakult a "Munkaképes Magyarország" koalíció

<p>Politikusokból és egészségügyi szakemberekből kedden megalakult a "Munkaképes Magyarország" koalíció - jelentette be Poór Gyula, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI) főigazgatója.</p>

A szakember, akit a Munkaképes Magyarország Titkárság vezetésével is megbíztak, elmondta: Magyarországon 2-2,5 millió ember küzd valamilyen mozgásszervi problémával, amely a fő oka annak, hogy nagyon sokan esnek ki a munkából és annak is, hogy magas a rokkantnyugdíjasok száma. A megoldási lehetőségek feltárására és kidolgozására hozták létre a koalíciót.

Poór Gyula elmondta: Magyarországon az aktív korú lakosságon belül nagyon magas, 400 ezer a megváltozott munkaképességűek  száma, akik fele mozgásszervi betegséggel küzd. Ez a fő oka a táppénzen töltött napok magas számának is, a munkától való távolmaradások körülbelül fele ezekkel a betegségekkel függ össze. A főigazgató hozzátette: mindezek miatt érzik fontosnak, hogy a titkárság kidolgozzon egy nemzeti akciótervet, amely a megoldásokat tárja fel. Ezt a tervet az Európai Unió jövő évi magyar elnöksége idején, az egészségügyi miniszterek tavaszi találkozóján szeretnék bemutatni.

A megváltozott munkaképesség nagy terhet ró a magyar gazdaságra: egy felmérés szerint tavaly például egy aktív korú átlagosan 9,6 napot töltött táppénzen. Ennek összköltsége több mint 100 milliárd forint volt, és ebbe nem számították bele a kezelésekre fordított kiadásokat. A kutatás szerint ha egy betegség - például a rheumatoid arthritis - kezelésének költségeit is beszámítják, csak ennek a mozgásszervi betegségnek az összes költsége 170 milliárd forint egy évben.

A keddi találkozón részt vett Áder János európai parlamenti képviselő, aki arra hívta fel a figyelmet: a mozgásszervi betegségek kialakulásának egyik tényezője, hogy Magyarországon nagyon gyakori a D-vitamin hiány. Például ez felelős a combnyaktörések jelentős részéért, de ennek a vitaminhiánynak szerepe van több daganatos betegség kialakulásában is. A fideszes politikus hozzátette: Magyarországon nemzeti kampánnyal kellene felhívni az emberek figyelmét, hogy ha havi 200 forintot költenének a D-vitamin pótlására, számos betegséget elkerülhetnének.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!