Magyarország

2010.11.16. 19:25

LMP: Újabb kormányzati trükkök az adótörvényben

<p>A kormány egy csaknem negyven oldalas, zárószavazás előtti módosító javaslatban elrejtve milliárdokat osztott szét a fuvarozók és a tőzsdei cégek tulajdonosai között, a mezőgazdasági őstermelőket pedig megsarcolta - áll az LMP keddi közleményében.</p>

Az ellenzéki párt felszólítja a kormányt, hogy valljon színt, kinek a pártján áll: egyedi lobbiérdekek kiszolgálójának vagy az állampolgárok érdekei képviselőjének tekinti-e magát.

Az LMP felháborítónak tartja, hogy a kormány a kereskedelmi gázolaj után literenként 6,5 forint jövedékiadó-kedvezményt ad a fuvarozóknak. A párt szerint ezzel a kabinet nemcsak az adórendszer egyszerűsítésével kapcsolatos ígéretével megy szembe, hanem újabb, burkolt támogatást ad a közúti teherfuvarozóknak.

Az ellenzéki párt azt is sérelmezi, hogy míg a propaganda szintjén a kormány folyamatosan bünteti a "tőzsdei nyerészkedőket", a törvénykezésben ezzel ellenkezőleg jár el. A párt közleménye szerint a tőzsdei óriáscégek tulajdonosait kedvezményezte egyoldalúan a kormány kedden is, amikor biztosította, hogy 2011-től nem kell egészségügyi hozzájárulást fizetni a tőzsdén jegyzett cégből származó osztalék után, ugyanakkor azt továbbra is meg kell fizetniük a magyar kis- és közepes vállalkozásoknak a saját vállalkozásukból származó osztalékjövedelem esetén.

Az LMP felháborítónak tartja a félszázalékos járulékemelést is. Korábban a munkavállalói járulékot emelte a kormány fél százalékponttal, kedden pedig a mezőgazdasági őstermelők nyugdíjjárulékát emelték újabb fél százalékponttal. A kormány ezzel nemcsak az LMP, hanem saját fejlesztési prioritásaival is szembe megy. Igazságtalan adóreformját a már amúgy is kiszolgáltatott helyzetben lévő munkavállalókkal és őstermelőkkel fizetteti meg - áll az ellenzéki párt keddi közleményében.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!