Magyarország

2010.11.08. 16:20

Légmentők égen-földön

<p>Hétfőtől a földön is mentenek a légimentők, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. ugyanis egy mentőorvosi kocsit állított szolgálatba.</p>

A "légi-mentőorvosi" kocsi mentőorvossal és mentőtiszttel a fedélzetén a légimentők budaörsi bázisát használja majd és a többi mentőautóhoz hasonlóan az Országos Mentőszolgálat irányítási rendszerén keresztül kapja majd a riasztásokat. A szolgáltatást egyébként az elmúlt évben Szentesen tesztelték az ottani légimentő bázison, most az OMSZ-szel egyetértésben, a téli időszakban, november 8. és február 28-a között dolgozik majd.

A légi-mentőkocsit alkalmazását a téli időszakban a rossz látási viszonyok is indokolják, hiszen a helikopter nem minden esetben tud felszállni - mondta a Független Hírügynökségnek Túri Péter, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. vezetője. A kocsit tavaly Szentesen tesztelték, idén november 8-től a téli időszakra pedig az Országos Mentőszolgálattal egyeztetve Budaörsön állítják szolgálatba. A kocsi a helikopter ügyeleti idején kívül, illetve rossz időben biztosít - a helikopterhez képest szűkebb körben - mentőerőt a térségben, de akár Budapest sürgősségi ellátásában is terhet vehet le az OMSZ más mentőiről - mondta Túri Péter.

A légi-mentőautó egy személykocsi, amin speciális vezetéstechnikai tréningen a nagy sebességű kék lámpás autókra is kiképzett mentőtiszt és mentőorvos teljesít szolgálatot. Egyelőre csak egy kocsiról van szó, de ha az eredmények bíztatóak, a későbbiekben szóba kerülhet több ilyen mentőautó rendszerbe állítása is - mondta Túri Péter.

A kocsit hétfőn, a "Légimentők a Gyermekekért 2010" programsorozat lezárásaként állították szolgálatba Budaörsön. A Magyar Légimentő Nonprofit Kft. ugyanis a 2010-es évet a gyerekeknek szentelte, egész éves programsorozatukban kisiskolások kereshették fel rendhagyó osztályfőnöki óra keretében a társaság öt légibázisát, megismerkedhettek a légimentők mindennapi munkájával és felvilágosítást kaptak a szakemberektől a legfontosabb baleseti forrásokról és a megelőzésről. Az első félévben több mint 60 osztály és óvodás csoport járt a légimentőknél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!