Magyarország

2010.11.15. 19:55

KÖLTSÉGVETÉS 2011 - Kopits: Nem átlátható a büdzsé tervezete

<p>A Költségvetési Tanács elnöke szerint a 2011-es költségvetésről szóló törvényjavaslat formálisan megfelel ugyan a hatályos szabályoknak, de nem átlátható és nem tartalmaz kockázatelemzést.</p>

Kopits György a tervezet általános vitájában arra hívta fel a figyelmet hétfő este, hogy tetemes károkkal és a hiány növekedésével is járhat az, ha a foglalkoztatás mégsem olyan tempóban növekszik, mint ahogy a kormány tervezi.

A Költségvetési Tanács saját számításai szerint a GDP növekedése jövőre akár fél százalékkal is jobb lehet a tervezetben szereplőnél, fontos lenne azonban 12-14 hónaposnál nagyobb távlatokban gondolkodnia a kormánynak bizonyos ügyekben - ilyen például a demográfiai helyzet vagy az alacsony foglalkoztatottság.

A költségvetési törvényben kitűzött termelékenységi növekedési cél ambíciózus, a foglalkoztatás következő évekre feltételezett ugrásszerű növekedése nem kizárt, de nem valószínű a kormány által várt mértékben - mondta Kopits György. A Költségvetési Tanács szerint 2014-ig nem a kormány által tervezett 400 ezerrel, hanem valószínűleg csak körülbelül százezerrel nő a foglalkozatottak száma. Ha mégsem a várt tempójú foglalkoztatásnövekedés következik be, nem a várt mennyiségű adóbevétel folyik be, rákényszerülhet a kormány arra, hogy nem egy, hanem több évig a nyugdíjvagyonból pótolja a kieső összeget, és emiatt végül nőhet a hiány - tette hozzá.

Kopits György megjegyezte: kedvezőtlen esetben a kormány nyúlhat rendkívüli eszközökhöz, de kérdés, időben észleljük-e majd, ha nem megy minden rendben. A Költségvetési Tanács javasolja ezért a parlamentnek, hogy kérjen középtávú gazdasági tervet a kormánytól a következő 3-5 évre.

A jövő évi büdzsé tervezetéről Kopits György azt mondta: az formálisan megfelel a hatályos szabályrendszernek, de a helyes gazdasági döntésekhez átláthatóság kell, és ennek az elvárásnak a javaslat nem tesz eleget, kockázatelemzést sem tartalmaz.

Kopits György hétfő esti felszólalásában reagált azokra a vádakra, amelyek a sajtóban érték őt. Azt mondta: egyes napilapok időnként kritikus cikkeket jelentettek meg róla, szerinte azzal a céllal, hogy gyengítsék a bizalmat iránta és a tanács iránt, de az ő "motivációja kizárólag a hazáért való elkötelezettség", nem más.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!