Magyarország

2010.11.15. 22:40

KÖLTSÉGVETÉS 2011 - Az ellenzék bírálta a tervezetet

<p>Az ellenzéki pártok vezérszónokai bírálták a jövő évi költségvetés tervezetét a hétfőn kezdődött általános vitában.</p>

Az MSZP elnöke felelőtlennek, fenntarthatatlannak és igazságtalannak nevezte a 2011-es büdzsé tervezetét, a Jobbik vezérszónoka a paradigmaváltást hiányolta, míg az LMP felszólalója a "toporgás költségvetésének" nevezte a javaslatot. Az Országgyűlés csütörtökön zárja le a jövő évi büdzsé általános vitáját.

Teljesíthetetlen és kockázatokat rejt magában a jövő évi költségvetés tervezete - mondta vezérszónoki felszólalásában az MSZP frakcióvezetője. Mesterházy Attila szerint ez minden idők legfelelőtlenebb költségvetése, amely feltételezésekre, nagyotmondásra, ad hoc intézkedésekre és a lakossági megtakarítások törvénytelen államosítására épül, ezért fenntarthatatlan. Az MSZP elnöke hozzátette: szegényellenes, szociálisan érzéketlen és kizárólag a legjobban keresők felső tízezernek kedvez a büdzsé, amely józan ésszel és felelősséggel nem támogatható, így csak az szavazza meg, aki feltétlenül lojális a kormányhoz vagy cinikus.

A Jobbik vezérszónoka szerint a jövő évi költségvetés kiadási oldalán nincs jelentős átrendeződés. Hegedűs Tamás, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese ugyanakkor túlzónak nevezte a bevételi oldal tervezetét. A politikus azt a paradigmaváltást hiányolta a költségvetésből, amelyre szerinte a Fidesz a választási kampányban ígéretet tett. Hegedűs Tamás nem talált a tervezetben olyan a garanciákat, amelyek a hosszabb távon fenntartható egyensúlyjavulást lehetővé tennék, de hiányolta azokat az elemeket is, amelyek gyakorlatilag is biztosítanák a szükséges bevételeket. Nem lehet tartósan rendkívüli adókra támaszkodni - tette hozzá a Jobbik vezérszónoka.

A "toporgás költségvetésének" nevezte a 2011-es büdzsé tervezetét az LMP vezérszónoka. Scheiring Gábor szerint a kormány "munkahelyteremtés helyett leépítést, felelős gazdálkodás helyett újabb költségvetési lyukakat, tiszta beszéd helyett újabb trükkök százait" alkalmazza. Az ellenzéki politikus hozzátette: leépítik a humán szférát, az oktatást, az egészségügyet, a szociális ellátásokat és a környezetvédelmet, miközben az adóreform "alulról vesz el és fentre oszt". Az LMP vezérszónoka trükknek nevezte a magán-nyugdíjpénztári befizetések elvonását, de azt is, hogy "eltűnt" a költségvetés általános tartaléka.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!