Magyarország

2010.11.16. 16:30

Illegális PB-gázpalacktöltő üzemet buktattak le Kecelen

<p>Túltöltött, robbanásveszélyes palacokat foglaltak le egy illegálisan működő gázkúton, a Bács-Kiskun megyei Kecelen. A helyi vállalkozó kútján és PB-gáz cseretelepén iparszerűen, de teljesen szabálytalanul töltötték a palackokat.</p>

A Bács-Kiskun megyei Kecelen egy helyi vállalkozó autógázkútján és PB-gáz cseretelepén tartottak ellenőrzést: több mint félszáz illegálisan töltött, jelöletlen gázpalackot, egy félreeső helyen pedig a töltésükhöz használt tartályt és szivattyút, illetve az autógázkúthoz illeszthető töltő adaptert találtak. Magyar PB-gázipari Egyesület szakmai bizottságának vezetője a Független Hírügynökségnek elmondta: miután gyanújuk beigazolódott, hogy fóliázatlan és gyanúsan olcsó gáz került ki a szóban forgó kútról, bejelentést tettek a Műszaki Biztonsági Hatóságnál, akik bevonták az engedélyeket.

A hatóságok a közveszélyt jelentő tevékenységet végző vállalkozó és társai ellen eljárást indítottak - mondta el Farkas József. Felhívta a figyelmet arra is: ebben az évben többen megsérültek az illegális töltések közben, például Jánosházán és Nagyatádon is súlyosan sérült egy férfi a nyáron. A töltőkön dolgozók mellett az illegális gáztöltők közelében lakó emberek is veszélyben vannak: néhány évvel ezelőtt a Kecelhez közeli kunadacsi faüzemben egy túltöltött palack felhasadt, majd a berobbant gáz három embert ölt meg, kilencet megsebesített.

A vizsgálat eddigi adatai szerint több mint 20 palack volt túltöltve, vagy járt le az időszakos vizsgálata. A túltöltött palack azért különösen veszélyes, mert a fűtött lakásba kerülve akár már néhány fokos hőmérséklet-emelkedés hatására felhasadhat, a kiáramló gáz pedig robbanást okozhat.

Farkas József hangsúlyozta, a palackok túltöltése rendkívül veszélyes lehet, szükség van ugyanis az úgynevezett biztonsági térre, ahová a gáz tágulni tud. Elmondása szerint a feketézők ezt hagyták figyelmen kívül, nincs meg a szükséges technológiájuk. Ha a palackot túltöltik, akár 10 fokos hőmérsékletemelkedés is elég ahhoz, hogy szétfeszítse a palackot. Hozzátette: maguk a palackok biztonságosak, így ha szabályosan töltik, nem történik ilyen probléma.

Úgy tudni, az ügyben a vám- és pénzügyőrség nyomoz.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!