Magyarország

2010.11.30. 14:33

Hetente egy nő lesz áldozat

<p>Minden ötödik nő él vagy élt már olyan kapcsolatban, melyben rendszeresen bántalmazták.</p>

Az idén eddig 42 nő halt meg családon belüli erőszak következtében hazánkban a rendőrségi nyilvántartások szerint. A partnerük vagy volt partnerük által bántalmazottak száma azonban ennél jóval több, becslések szerint évente félmillióan vannak Magyarországon. Tehát, minden ötödik nő él vagy élt már olyan kapcsolatban, melyben rendszeres testi bántalmazásban volt része, és még mindig hetente egy nő veszíti életét családon belül brutális bántalmazás következtében.

A hagyományoknak megfelelően idén is a Néma Tanúk részvételével vonult végig a „16 akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen” elnevezésű kampányt hivatalosan megnyitó felvonulás a fővárosban vasárnap. Az akciót szervező Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen  (NANE) Egyesület így emlékezik meg a családon belüli erőszak áldozatairól, de egyben figyelemfelhívásnak is szánja a rendezvénysorozatot, különös tekintettel a törvényhozókra.

Anyagi függőségben

Szabó Gabriellától, a NANE Egyesület munkatársától megtudtuk, nem lehet azt mondani, hogy az ország bizonyos területein több vagy kevesebb a családon belüli erőszak. Bár sokan azt hiszik, hogy ez a fajta bűncselekmény a szegényebb régiókra az alacsony iskolai végzettségű vagy bizonyos etnikumhoz tartozó emberekre jellemző, de ez tévedés, hívta föl a figyelmet. Mint mondta: az egész országban és mindenfajta családban hatalmas gondot jelent, hogy a nők erőszak áldozatai. És ez alatt nem csak a fizikai erőszakot kell érteni, hanem lelkit és a gazdaságit is. Vannak olyan férfiak, akik anyagi függőségben tartják párjukat azzal, hogy nem engedik dolgozni, vagy elveszik fizetésüket.

Át kellene venni

– A probléma megoldásában sokat segítene a törvényi háttér szigorítása, a jogszabályok egyértelműsítése – hangsúlyozta Szabó Gabriella. – Először is önálló büntetőjogi tényállásra lenne szükség, ami végre tisztázná, mi is az a családon belüli erőszak. Nem kellen újdonságot kitalálni, hiszen a nemzetközi szabályok már rendelkezésre állnak, hazánkban csak át kellen venni ezeket. Az egyesület képviselője szerint baj van a az ideiglenes megelőző és a megelőző távoltartással is. Mint fogalmazott, a 72 óra távoltartás nagyon kevés idő (a bíróság is maximum csak 60 napot ítélhet meg), és ezt is csak akkor alkalmazhatja a rendőrség, ha a bántalmazott kéri. A bántalmazott azonban épp azért nem él a lehetőséggel, mert fél durva férjétől vagy élettársától. A nem megfelelő törvényi háttér az oka annak is, hogy a zaklatásért feljelentést tévő nők később gyakran családon belüli erőszak halálos áldozataivá válnak. Szintén megoldásra vár, hogy jelenleg nem tartozik a törvény hatálya alá a volt élettárs, szerető, barát, az elutasított udvarló, holott ők a leggyakoribb lehetséges bántalmazók, jelezte a szakember.

„Sötétben tapogatózik”

A NANE Egyesület és a Patent Egyesület levélben fordult Répássy Róbert igazságügyi államtitkárhoz a nők védelmét segítendő törvényi változások érdekében. Az államtitkár négyoldalas leveléből idézünk:

„Társadalmi problémát elsődlegesen társadalmi szinten kell kezelni. Megfelelő tudatosságnevelő kampányokkal – amiben a civil szervezetek nagy segítséget jelenthetnek – a szakemberek specializált képzésével kell kezdeni. A jogalkotás csak azután jöhet. Sokkal hatékonyabb, ha a gyakorlati szakemberektől, akik a frontvonalban dolgoznak (rendőrök, tanárok, háziorvosok, gyámügyi ügyintézők) kap a jogalkotás konkrét megoldásra váró problémákat, arra sokkal adekvátabban tud reagálni. Amíg az ilyen típusú cselekmények látenciája igen magas, konkrét jogalkalmazói javaslatok híján a jogalkotás is sötétben tapogatózik.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!