Magyarország

2010.11.03. 16:35

Forgóeszköz-hitelt kérhetnek a károsult gazdák

<p>Hatmilliárd forintos forgóeszköz-hitelkeret létrehozásáról döntött a kormány a szerdai ülésén, amelyet vis maior károkat szenvedett mezőgazdasági termelők igényelhetnek - jelentette be a kormányszóvivői tájékoztatón Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.</p>

A hat százalékos kamatra felvehető összegből hektáronként 200 ezer forintot lehet igényelni szántók és legelők után, hektáronként 500 ezret ültetvényekre és legfeljebb 200 ezret állatok után. A Magyar Fejlesztési Bank megkezdte a részletes feltételek kidolgozását - mondta a tárcavezető.

Forgóeszköz-hitelhez juthatnak a mezőgazdasági termelők a szerdai kormánydöntés értelmében. A hat milliárd forintos, növelhető összeg-keretből vis maior által sújtott termelők juthatnak forráshoz, ami átsegíti őket a nehéz helyzeten. A kedvezményes éven túli forgóeszköz-hitelhez vis maior igazolással, vagy agrárkár-enyhítő juttatásra vonatkozó igazolással lehet hozzájutni - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

A tárcavezető szerint a konstrukció kedvezményes, méltányos és arányos, figyelembe veszi a károsult területek nagyságát, illetve az elhullott állatok számát. Kifejtette: szántók és legelők után hektáronként legfeljebb 200 ezer forintot lehet felvenni, ültetvényekre hektáronként 500 ezer forintot, állatok után pedig legfeljebb 200 ezer forintot. Fazekas Sándor elmondta: a futamidő maximum 5 év lehet, amiben 1 év türelmi idő van, a kamat pedig 6 százalékos.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!