Magyarország

2010.11.18. 17:45

Folyik a magyar uniós elnökség programjának "finomhangolása"

<p>Folyik a jövő év első félévében esedékes magyar uniós elnökség programjának "finomhangolása", amelynek keretében a magyar kormány állandó konzultációban áll az európai uniós intézményekkel - mondta csütörtökön a Külügyminisztériumban tartott sajtóbeszélgetésen Győri Enikő, a magyar elnökség koordinációjáért felelős államtitkár.</p>

Győri Enikő szerint a program "első, óvatos bemutatása" a jövő héten kezdődik az Európai Parlamentben, míg a hivatalos bemutatást januárban tartja az EP-ben Martonyi János külügyminiszter és Orbán Viktor miniszterelnök. A magyar program témáiról szólva az államtitkár elmondta, hogy bár az euróválság és a 2011-es uniós költségvetés körüli konfliktus átírta az elnökség forgatókönyvét, azért a fontosabb témák így is napirenden maradtak.

Ezek közé tartozik egyebek mellett a gazdasági kormányzás kérdésköre, a Duna-stratégia, vagy a Keleti Partnerség kérdésköre. Utóbbival kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a magyar elnökség szeretne konkrét javaslatokkal előállni, ám ennek részleteire nem tért ki. A fontos témák között említette az uniós bővítés kérdéskörét is.

Az államtitkár kiemelte azt is, hogy a magyar elnökség lesz az első, ami teljes egészében a Lisszaboni Szerződés szerint működik, és a sorban Magyarország mögött következő elnökök erős elnökségi jelenlétet várnak Budapesttől.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!