Magyarország

2010.11.16. 16:15

Fügeliget hét hektáron a zalai Tormaföldén

<p>Közép-Európa első fügeültetvényét telepítették a Zala megyei Tormaföldén. A félméteres, gyökeres dugványokat egy zalai családi vállalkozás tagjai ültették el körülbelül hét hektáron - mondta a Független Hírügynökségnek kedden Harcz Endre, a vállalkozás vezetője.</p>

A Zalai Hírlap hétfői számában írt arról, hogy a családi vállalkozás korábban már ültetett a Tormaföldéhez közeli Csörnyeföldén fügét, amelyek nem fagytak meg és rendszeresen bő termést hoztak. Ezért döntöttek úgy, hogy hét hektáron hoznak létre egy fügeligetet.

A Független Hírügynökség kérdésére Harcz Endre, a Fügeliget Kft. ügyvezetője elmondta: előzetes felméréseik alapján úgy vélték, hogy a tormaföldi hegy alkalmas az ültetésre. Fekvéséből adódóan ugyanis a hőmérséklet télen sem hűl le annyira a hegyen, hogy a fügetövek megfagyjanak. Múlt hétvégén körülbelül ötszáz csemetét ültetett el a család.

A héthektáros ültetvény csemetéi várhatóan jövőre hoznak először termést. A családi vállalkozás a következő években szeretne további ezer tő fügét és egyéb, hazánkban nem őshonos, ehető termést hozó növényt is elültetni. Harcz Endre hangsúlyozta: céljuk, hogy pár éven belül egy gyümölcshozó arborétumot hozzanak létre Tormaföldén.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!