Magyarország

2010.11.18. 17:30

Felülvizsgálják az előzetes letartóztatással kapcsolatos szabályozást

<p>Az előzetes letartóztatás alkalmazásáról és szabályairól, ezek változtatásának esetleges szükségességéről tartott megbeszélést csütörtökön a parlament alkotmányügyi bizottságának ellenőrző albizottsága a Kozma utcában, a Budapesti Fegyház- és Börtönben.</p>

Az ügyészség, a bíróság, a büntetés-végrehajtás, illetve jogvédők, az ombudsman és az ügyvédi kamara képviselői is ismertették a szabályozással kapcsolatos problémákat. Abban mindenki egyetértett, hogy az előzetes elrendelése, meghosszabbítása és végrehajtása kapcsán több változtatás is szükséges.

A felszólalók szerint a legnagyobb gond az, hogy az előzetest elrendelő bíró nem ismeri a bizonyítékokat és így kell döntenie egy ember szabadságáról. Megoldás lehetne, ha az állam biztosítaná az elektronikus távfelügyelet lehetőségét, amikor egy elektronikus eszközön keresztül tudják nyomon követni, hogy az érintett nem hagyja-e el a házát. Javítana a helyzeten a pártfogói felügyelet megerősítése is. Többek véleménye szerint ma Magyarországon az előzetes letartóztatás kényszerítő eszköz a vallomás kicsikarására.

Az előzetes letartóztatás végrehajtásában is vannak gondok. Egy el nem ítélt, előzetesben lévő ember ugyanúgy cellában ül, hetente egyszer fürödhet, napi egy órát lehet a szabadban. Van olyan ember - erről Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke beszélt - aki előzetesben van másfél éve, de ügyvédet még nem látott. A kirendelt védők pedig napi 1500 forintos ellentételezésért órákat várhatnak, utazhatnak, illetve állhatnak sorba a beléptetésnél a börtönökben, hogy 20 percig beszélhessenek ügyfelükkel.

Az ombudsman munkatársa, Fogarasi Edit a fiatalkorú előzetes letartóztatottak helyzetéről szólva azt mondta: őket javítóintézetben kellene elhelyezni, mert volt rá példa, hogy egy előzetesben lévő 16 éves fiút a börtönben megerőszakoltak.

Kökényesi Antal, a büntetés-végrehajtás parancsnoka szerint az elmúlt években javult a börtönök helyzete, de ehhez az is kellett, hogy megtanulják: állami pénzek helyett pályázatok útján szerezzenek pénzt. Mint fogalmazott, a börtönökben csak azért fürödhetnek egy héten egyszer, mert különben nem tudnák kifizetni a közüzemi számlákat. Ez nem vonatkozik azokra, akik munkát végeznek fogvatartásuk idején, ők munka után tisztálkodhatnak.

Az albizottság nem hozott határozatot a csütörtöki ülésen, de megállapodtak abban, hogy az ülést néhány héten belül folytatják. Répássy Róbert államtitkár a kormány véleményét ismertetve elmondta: a bírósági eljárások felgyorsítása a kormányprogram része, ez közérdek és a gyanúsítottak érdeke is. Ezért vizsgálni fogják az előzetes letartóztatással kapcsolatos szabályok megváltoztatásának lehetőségét.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!