Magyarország

2010.11.24. 17:15

Esztergomi háború - fokozott járőrszolgálat a sötét városrészekben

<p>Szerda este sem lesz közvilágítás Esztergom azon területein, ahol kedden este a közvilágítás korábbi felújítását végző szolgáltató cég kivette a világítótestekből az égőket.</p>

A rendőrség fokozott járőrszolgálattal próbálja fenntartani a közbiztonságot a város- és polgárőrök segítségével.

Léber Gabriella, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta: fokozott járőrszolgálatot rendeltek el a város azon negyedeiben, ahol nincs megfelelő közvilágítás. A rendőrök munkáját a településőrök és a polgárőrök segítik. Azt, hogy mennyi rendőrrel lesz több az utcán, a szóvivő nem árulta el, csupán annyit mondott, hogy a szükséges számban.
Timár Zoltán, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivői irodájának vezetője azt mondta, a fokozott rendőri készenlét kapcsán egyelőre nem vezényelnek át egyenruhásokat Esztergomba, így a készenléti rendőröket sem vetik be.

Mint ismert, a közvilágítás hiánya Esztergom egyik lakótelepét és néhány környező utcát, illetve a kórház környékét érinti - mondta Tétényi Éva. Ezen a területen több ezer ember lakik. Tétényi Éva szerint két hete, mikor már jelezte a problémát, azt gondolta, hogy megoldható a kérdés. A városnak egymilliárd forintos tartozása van, ennek csak egy része, amit a közvilágítást szolgáltató cégnek ki kell fizetni.

A Tivi Kft. dolgozói azért szedték ki az utcai lámpák égőit, mert a korábbi felújítások elvégzése után nem kapták meg a pénzüket. Energiatakarékossá alakították ugyanis a közvilágítást, a megspórolt pénzből kellett volna kifizetnie őket a városnak.

A polgármester állítása szerint kedden 80 millió forintot utaltak át a cégnek. Most azt vizsgálják, hol tart a pénz, megérkezett-e már a cég bankszámlájára. A polgármester hozzátette: azt kérte a cégtől, hogy az iskolák és a kórház környékén ne kapcsolják ki a közvilágítást, mert az fokozottan balesetveszélyes. A rendőrségtől pedig, hogy ha éjjel nem lesz közvilágítás, jobban figyeljenek a közbiztonságra az érintett területeken.

A Fidesz helyi szervezete szerint Tétnyi Éva polgármester csődbe viszi a várost azzal, hogy adósságrendezési eljárást kezdeményezett. Tétényi Éva azonban azt mondja, hogy egy hónap alatt nehéz csődbe vinni egy várost, a tartozások már 2009-ben, Meggyes Tamás idején is fennálltak. Az adósságrendezési eljárás véleménye szerint nem csődeljárás, csak azt a célt szolgálja, hogy a város ismét fizetőképes legyen.

A Fidesz esztergomi szervezetének szerdai közleménye szerint az adósságrendezési eljárás miatt bezárhat a városi kórház, megszűnhetnek középiskolák, zenei- és művészeti képzés és az esztergomi születésűek támogatását célzó Szent Miklós program támogatásai.

A jelenlegi polgármester szerint a megszűnő szolgáltatásokról szóló fideszes állítások fenyegetések. A törvény előírja ugyanis, hogy milyen feladatokat kell mindenképpen finanszíroznia az önkormányzatoknak, ezek között vannak például az iskolák, bérek, segélyek, egészségügyi ellátás is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!