Magyarország

2010.11.02. 18:50

Elfogadta a parlament a médiaalkotmányt

<p>Az Országgyűlés keddi ülésén elfogadta a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló, "médiaalkotmány" néven ismertté vált törvényjavaslatot, amelyet a fideszes Cser-Palkovics András és Rogán Antal terjesztett be.</p>

A voksoláson csak a kormánypárti képviselők szavaztak igennel, az ellenzéki képviselők egységesen elutasították a javaslatot.

Az új kerettörvény minden rádióra, televízióra, hírportálra és újságra kiterjed. A jogszabály rögzíti a közönség jogait, a sajtó kötelezettségeit, a sajtószabadságot és alapvető fogalmakat is tisztáz.

Az eredeti tervekkel ellentétben az elfogadott végleges törvényben nem szerepel a válaszadási jog, amely lehetővé tette volna bárki számára, hogy válaszcikket jelentessen meg annak a tartalomszolgáltatónak a felületén, amely megsértette az illető méltóságát vagy valótlant állítót róla. A lényegében tehát változatlanul maradt helyreigazítás szabályait azonban a jövőben már a polgári törvénykönyv helyett az új törvény szabályozza.

A törvény januártól lép életbe. L. Simon László (Fidesz) a jogszabály elfogadása után hangsúlyozta: ez csak egy kerettörvény, a részletes szabályokat az új médiatörvény szabályozza majd.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!