Magyarország

2010.11.11. 14:20

Döntöttek a nők nyugdíjba vonulásáról, a BKV pedig megkapja a 7,5 milliárdot

<p>2011-től a nők 40 év munkaviszony után kedvezményes nyugdíjba vonulhatnak - jelentette be a szerdai kormányülésen született döntést a kormányszóvivő csütörtökön.</p>

Hozzátette: a munkaviszonyba a gyerekneveléssel töltött időszak is beleszámít. Emellett döntöttek arról is, hogy a kormány átutalja a BKV-nak azt a 7,5 milliárd forintot, amire még a Bajnai-kabinet tett ígéretet a főváros akkori vezetésének. Nagy Anna hozzátette: a kormány emellett biztosítja az 5 milliárd forintos hitelgaranciát a fővárosnak.

2011-től kedvezményes nyugdíjba vonulhat minden, 40 év munkaviszonnyal rendelkező nő - jelentette be a szerdán született kormánydöntést Nagy Anna kormányszóvivő csütörtökön. Hozzátette: a munkaviszonyba beleszámít a gyerekneveléssel töltött időszak is, vagyis az, amikor az illető gyerekgondozással kapcsolatos ellátást kapott. Ez több gyerek esetén maximum 8 év lehet.

A kormány nem hagyja magára a csőd közeli állapotba került BKV-t, ezért úgy döntött, hogy átutalják a közlekedési cégnek azt a 7,5 milliárd forintot, amelyre még a Bajnai-kormány tett ígéretet a 2010-es költségvetés terhére - jelentette be a kormányszóvivő. Nagy Anna úgy fogalmazott: ezzel egyelőre elkerüli a csődöt a végkielégítési és korrupciós botrányokban is sokat emlegetett fővárosi cég. A kormány emellett biztosítja az 5 milliárd forintos hitelgaranciát is, amit még szintén a Bajnai-kormány ígért meg.

Hatékonyabb, egyszerűbb és gyorsabb ügyintézést vár a kormány attól a változtatástól, amelynek értelmében munkanapok helyett naptári napokban állapítanák meg a határidőket a közigazgatási hatósági eljárásokban. Az erről szóló törvényt az Országgyűlés elé terjeszti a kormány, és január 1-től lépne érvénybe - jelentette ki a kormányszóvivő. Nagy Anna hozzátette: az eddigi gyakorlat inkább a hivataloknak kedvezett, az új főként az ügyfeleknek.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!