Magyarország

2010.11.12. 16:00

Az EKI cáfolja, hogy tartozna az Omninvestnek

<p>Határozottan cáfolja az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) az Omninvest állítását, miszerint tartozna 1,4 millió adag legyártott Fluval P vakcina árával - reagált pénteken az állami cég a magyar vakcinagyártó előző napi közleményére.</p>

Ebben az Omninvest a többi között azt írta: a kormánnyal kötött szerződés 4 plusz 2 millió adag H1N1 vakcina legyártására kötlezete őket, de az utóbbiból csak 600 ezer adagot vettek át, tehát "a fennmaradó mintegy 1,4 millió dózis összes költsége azóta is az Omninvestet terheli". Ezzel szemben az EKI az állítja: a szerződés nem kötelezte őket arra, hogy mind a 2 millió adagot megvásárolják.

Az EKI emlékeztet arra, hogy tavaly októberben írták alá az Omninvest Kft-vel azt az együttműködési megállapodást, amely a 2 millió térítéses H1N1 vakcina szállításáról szólt. A közlemény hangsúlyozza: ez az akkori tárca előírásainak megfelelően egy keretszerződés volt a maximum 2 millió adag vakcina szükség szerinti leszállítására, illetve megvásárlására, és nem tartalmazott teljes körű lehívási kötelezettséget az EKI számára.

A 2 millió, a kormány által pénzért biztosított vakcinából az EKI a lakossági igényeknek megfelelően, több tételben, összessen 621.200 adagot vásárolt meg az Omninvesttől - derül ki a közleményből, amely hangsúlyozza: az ellenértéket a számlán feltüntetett határidőre teljesítették. A szerződés értelmében tehát az EKI nem tartozik az Omninvestnek. A gyártó cég egyébként erre vonatkozó igényét eddig nem jelezte az intézetnek - szögezi le a dokumentum.

Az Omninvest csütörtökön azt közölte: 4 illetve 2 millió pandémiás vakcina legyártására és beszállítására kötelezte őket kormány tavaly. Az oltóanyaggyártó hangsúlyozta a világpiaci ár negyedéért vehette meg tőlük a kormány a vakcinát, ráadásul az első, átadott 4 millió adag ellenértékének jelentős részét, ellentétben a nemzetközi gyakorlattal, csak hónapokkal később fizették meg a cégnek. Emlékeztetettek arra is, hogy a vakcina külföldi értékesítését, a hazai ár többszöröséért, csak azután kezdhették meg, hogy teljesítették a kormánnyal kötött megállapodást.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!