Magyarország

2010.11.19. 12:50

Aláírtak az új vezérigazgatók - bruttó 1,7 milliót keresnek

<p>Aláírták munkaszerződéseiket a közszolgálati csatornák új vezérigazgatói - jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány elnöke.</p>

Az új vezetők bruttó 1,7 millió forintot keresnek havonta, autót és telefont kapnak és legfeljebb 25 százalék prémiumot kaphatnak, ha teljesítenek bizonyos elvárásokat. A közalapítvány elnöke azt is megerősítette: nem vonják össze a csatornákat, a törvény csak a vagyonkezelést érinti.

Balogh László határozottan cáfolta, hogy nem fejtették volna ki elképzeléseiket az új vezérigazgatók a megválasztásuk előtt. Mint mondta, csütörtökön déltől este 5 óráig mindenki elmondta a tervezett koncepcióját és a közalapítvány minden tagja érdemi válaszokat kapott kérdéseire. Hozzátette azt is: az új vezetők csütörtök este aláírták munkaszerződéseiket, amelyek nyilvánosak és később a közalapítvány honlapján is közzé teszik őket, akárcsak a munkaköri leírást és a tájékoztatót. A vezérigazgatók bére bruttó 1,7 millió forint, kapnak autót és telefont, a prémium pedig maximum 25 százalék lehet. Az elnök azt ígérte: nem adnak "kamufeladatokat", a plusz pénzhez valódi elvárások lesznek. A vezérigazgatók helyetteseiről egyébként még nem született döntés.

A Közszolgálati Közalapítvány elnöke arról is beszélt: a törvény egyértelműen fogalmaz, nincs szó intézményi összevonásokról, csak arról, hogy a csatornák közös vagyonkezelőhöz tartoznak. Ennek kapcsán több körben kértek be adatokat, jövő hét közepén pedig konzultálnak az új vezetőkkel is. Balogh László szerint a közpénzeket eddig nem a legjobban használták fel, példaként említette a műholdbérlést, ahol évente több 100 millió forintba kerül, hogy a Duna TV és az MTV nem tudott megállapodni a közös holdról. Hozzátette: több ilyen terület is van, ezért hatékonyabban kell kezelni a forrásokat, hogy jusson műsorkészítésre és méltó ellenfelei legyenek a csatornák a kereskedelmi tévéknek.

Balogh László azt is elmondta: bár a közalapítvány már nem foglalkozik tartalmi kérdésekkel, azt várja, hogy a nézők, hallgatók emelkedő színvonalú, pártatlan műsorokat kapjanak. Kifejtette: a Magyar Rádió több sávját ki kell használni, az MTV 1 és 2 csatornájának, valamint a Duna Televíziónak és a Duna II. Autonómiának pedig nem versenyezni kell egymással, hanem egymást segíteni.

Az elnök az MTV székházát érintő kérdésre azt mondta: az a magánvéleménye, hogy a szerződés nem tartható így, valahogy módosítani kell, de ez túlmutat a közalapítvány hatáskörén.

Mint arról a Független Hírügynökség beszámolt: a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriuma csütörtökön megválasztotta a közmédiumok vezérigazgatóit. A Magyar Televízió élére Medveczky Balázst, az MTI vezetésére Belénessy Csabát választották meg. A Magyar Rádió vezérigazgatója Jónás István, míg a Duna Televízó vezetője Ókovács Szilveszter lett.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!