Magyarország

2010.11.18. 16:50

Alapjaiban új költségvetést szeretne az MSZP

<p>A jövő évi költségvetés alapjaiban elhibázott és elfogadhatatlan, ezért az MSZP átfogó módosító javaslatokat nyújt be a tervezethez - mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján az ellenzéki párt gazdaságpolitikai kabinetvezetője.</p>

Szekeres Imre hozzátette: a költségvetéshez és a kapcsolódó adótörvényekhez benyújtandó módosítások kormánypárti elfogadása esetén a szocialisták is támogatni fogják a 2011-es büdzsét. A kormány a szocialisták által követelt adóemelés helyett adót csökkent - reagált közleményében a miniszterelnök szóvivője.

A szocialisták azt szeretnék, ha évi 5 millió forint fizetésig 16 százalékos, míg efölött 32 százalékos személyi jövedelemadót vetnének ki a munkavállalókra. További javaslat, hogy jövőre ne csökkentsék a munkavállalók adójóváírásának összegét, de azt is kezdeményezik, hogy maradjon különbség a munka- és a tőkejövedelmek között. A szocialisták számításai szerint ezen módosítások következtében 522 milliárd forint többletbevétele lehetne a költségvetésnek. További 247 milliárd forint megtakarítás érhető el, ha az 50 és 500 millió forint közötti bevétel társasági adója jövőre nem csökken.

Az MSZP országgyűlési képviselője szerint az így keletkező 769 milliárd forint bevételi többletnek köszönhetően nem lenne szükség a magánnyugdíj-pénztári befizetések államosítására, a nyugdíjjárulék emelésére, és 3 százalékkal csökkenthetnék a munkáltatói járulékot. A költségvetésnek ezeken túlmenően 69 milliárd forint tartaléka is maradna, amely a büdzsé általános tartalékát képezhetné - tette hozzá Szekeres Imre.

A szocialisták további csaknem 231 milliárd forintnyi forrásátcsoportosítást is kezdeményeznek. Az ellenzéki párt elvonná a miniszterelnöktől a 90 milliárd forintos szabad felhasználású keretét, míg további 13 milliárd forintot a Terrorelhárító Központ helyett más célokra fordítana. Az MSZP 62 milliárd forinttal növelné a munkahelyteremtésre szolgáló forrásokat, 21 milliárddal pedig a közfoglalkoztatásra szánt kerete. Ez utóbbiból 30 ezer embernek lehetne munkalehetőséget biztosítani - tette hozzá Szekeres Imre.

"Az MSZP a megszorítások után most adóemelést követel a kormánytól, de a nemzeti ügyek kormánya radikális adócsökkentést hajt végre annak érdekében, hogy Magyarország meg tudjon újulni, és gazdasága növekedésnek tudjon indulni. A megújulás adórendszere támogatja a munkavállalást és a családokat, és az eddigiekkel ellentétben fair, arányos közteherviselést valósít meg" - reagált az MSZP kezdeményezésére csütörtöki közleményében Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!