Magyarország

2010.11.18. 18:40

Akár halált is okozhat a nem megfelelően szedett antibiotikum

<p>A feleslegesen felírt, vagy nem megfelelő, illetve rosszul alkalmazott antibiotikum akár halálos is lehet.</p>

Különösen a kórházi fertőzéseknél veszélyesek a helytelenül szedett antibiotikumok, hiszen az emiatt rezisztenssé vált baktériumokkal szemben már nem hatásosak a gyógyszerek - hangzott el azon a csütörtöki fővárosi tájékoztatón, amelyet az Európai Antibiotikum Nap alkalmából tartottak.

Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgatója elmondta: Magyarországon harmadszor tartják meg az Antibiotikum Napot. Első alkalommal a lakosság figyelmét hívták fel az antibiotikumok helyes használatára. Ez azért is fontos, mert sokan még most sem tudják, hogy az antibiotikumok vírusos fertőzéssel szemben nem alkalmazhatók. Egy felmérés szerint például míg Svédországban a megkérdezettek 73 százaléka tisztában volt azzal, hogy az antibiotikumokat csak bakteriális fertőzéseknél lehet alkalmazni, Magyarországon csak 27 százalék volt ez az arány - tette hozzá.

A főigazgató elmondta: a következő évben a háziorvosok figyelmét hívták fel a november 18-i Antibiotikum Napon arra, hogy betegeiket minél szélesebb körben tájékoztassák a baktérium elleni szerek megfelelő alkalmazásáról. Idén pedig a kórházi orvosok vannak a fókuszban, mivel az egészségügyi intézményekben gyakran alkalmazott antibiotikumok fele a tapasztalatok szerint helytelen lehet.

Princz Gyula, a Szent László Kórház osztályvezető főorvosa felhívta a figyelmet az antibiotikumok túlhasználata miatt rezisztenssé vált baktériumra, a clostrridium difficile-re, amely vastagbélgyulladást, hasmenést és akár halált is okoz. A szakember szerint bár az unióban az antibiotikumok szedése terén Magyarország jól áll, valójában nem a rezisztencia miatt szednek itthon kevesebb baktérium elleni szert, hanem azért, mert sok betegnek nincs pénze kiváltani ezeket.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!