Magyarország

2010.10.01. 15:24

VDSzSz: Kétezer vasutas munkája forog kockán - sztrájk sem kizárt

<p>Sztrájkra is készek a vasutasok, ha nem rendeződik a helyzet a Rail Cargo Hungáriánál - jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnöke.</p>

Gaskó István ismertetése szerint az előző kormány intézkedései miatt jelentősen megnőttek a Cargo költségei, emiatt pedig 3 ezer dolgozójából akár 2 ezret is elbocsáthat.

A Rail Cargo Hungária - korábban MÁV Cargo - bonyolítja a hazai vasúti fuvarozás nagy részét. Költségei két nagy tételből adódnak: a pályahasználati díjból és abból, hogy a mozdonyokat a MÁV Trakciótól bérli.

Mózes Tibor, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének ügyvivője elmondta: 2008 óta összesen 53 százalékkal emelte meg a MÁV Trakció a mozdonyok bérleti díját. Adataik szerint míg idén 1,9 milliárd forintba kerül a szerelvények mozgatása, jövőre ugyanezért 5,3 milliárd forintot kell fizetni.

A szakszervezet szerint a költségemelkedés odáig is vezethet, hogy a Cargo 3 ezer dolgozójából akár 2 ezret is elbocsáthat. Ezt pedig elfogadhatatlannak tartják. Gaskó István érdekképviseleti vezető azt mondta: az előző kormány hozott olyan szabályokat, ami miatt a Trakciónak ilyen mértékben kell emelni a bérleti díjat. Ezért arra szólítják fel a cég menedzsmentjét, folytasson tárgyalásokat annak érdekében, hogy ne kerüljenek utcára a vasutasok. Amennyiben pedig a munkahelyek megőrzésére nem látnak hosszú távú garanciát, akár sztrájkba is léphetnek.

Az érdekképviselet szerint - az elbocsátások mellett - számos káros hatása lehet annak, ha a Cargo költségei nem csökkennek. Kénytelenek lehetnek ugyanis felére csökkenteni a fuvarozási kapacitást, ez pedig azt jelenti, hogy több milliónyi tonna árut közúton, kamionokkal kell majd szállítani.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!