Magyarország

2010.10.19. 15:34

Tanúk meghallgatásával folytatódott Geréb Ágnes büntetőpere

<p>Tanúk meghallgatásával folytatódott Geréb Ágnes büntetőpere kedden a Fővárosi Bíróságon. Kedden tucatnyi tanút, orvosokat és szülő nőket hallgatott meg Cserni János büntetőtanácsa.</p>

Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász, pszichológus, szülésznő 1977-ben szerzett diplomát. Éveken át klinikai szülészként dolgozott a szegedi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán. 1989-ben segédkezett első alkalommal úgynevezett tervezett otthonszülésnél, 2007-ben a Fővárosi Ítélőtábla 3 évre jogerősen eltiltotta szülész-nőgyógyász foglalkozása gyakorlásától. Az otthonszülés híveként ismert orvosnőt egy másik ügy miatt a bíróság október elején előzetes letartóztatásba helyezte

A Fővárosi Bíróságon 2010. június 8-án kezdődött Geréb Ágnes és négy vádlott-társa büntetőpere. Az ügyészség 2003-ban, 2006-ban és 2007-ben történt otthonszülések kapcsán emelt vádat maradandó fogyatékosságot eredményező, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés, illetve halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt. A vádhatóság Geréb Ágnes felelősségét 3, a másodrendű vádlottét 2, további három vádlottét pedig 1-1 ízben vetette fel. Az egyik vádpont szerint Geréb 2003 karácsonyán ikerszülést vezetett, és mert a második magzatnak gyenge volt a szívhangja, az édesanyának injekciót adtak. A nem sokkal később megszületett gyermek nem lélegzett, és a mentők megérkezéséig oxigénhiányos állapotban volt, ami miatt a vád szerint maradandó agykárosodást szenvedett, majd fél évvel később meg is halt. A másik esetben, 2007 szeptemberében a szülőcsatornába szorult be egy magzat, őt hiába próbálták világra hozni, időközben meghalt. A harmadik eset 2007 októberében történt, ekkor a szülő nőnél komplikáció lépett fel, ami miatt kivérzett állapotban szállították kórházba.

Meghalt egy kisded

Az egyesített ügyeket még 2008-ban a Pesti Központi Kerületi Bíróság kezdte tárgyalni, majd 2010 tavaszán áttették az ügyet a Fővárosi Bíróságra, mert felmerült, hogy az egyik eset az eredeti vádtól eltérően súlyosabban, gondatlanságból elkövetett emberölésnek minősülhet.

A kedden meghallgatott tanúk egyike, egy háromgyermekes fiatalasszony azt mondta, hogy rossz tapasztalatai voltak a kórházi szülésről, viszont Geréb Ágnesék Születésházában - úgymond -: "mindent megtettek annak érdekében, hogy biztonságban érezzem magam". Amikor pedig a most tanúként szereplő fiatal nő elkezdett vérezni, azonnal mentőt hívtak és bekötöttek neki egy infúziót. Ugyancsak tanúskodott kedden az a szülész-nőgyógyász orvos, aki 2007. szeptember 14-ról 15-re virradó éjjel a Szent János Kórház ügyeletvezetője volt, amikor egy otthonszülésnél a vállánál elakadt újszülött életét vesztette. A szakorvos szerint a kisded halálát feltehetően az okozta, hogy hosszú perceken át nem kapott elegendő oxigént. Tanúként meghallgatta a bíróság azt a mentőorvosnőt is, aki az elhalt újszülött édesanyját kórházba vitte. Ő azt mondta a tárgyaláson: "Geréb Ágnes pánikban volt és csak azt hajtogatta, hogy vigyük az anyát kórházba".

A Geréb-per csütörtökön szakértők meghallgatásával folytatódik a Fővárosi Bíróságon.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!