Magyarország

2010.10.15. 18:54

RTL Klub: új időszámítás kezdődhet jövőre a kábelszolgáltatók és a műsorszolgáltatók viszonyában

<p>Az RTL Klub szerint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének csütörtöki nyilatkozatából egyértelműen az derül ki, hogy Szalai Annamária jogos igénynek tartja az RTL Klub díjra vonatkozó igényét, valamint fontosnak a kábel-előfizetési díjképzés átláthatatlanságának megszüntetését - olvasható a tévétársaság pénteki közleményében.</p>

Az a szándék, hogy ezeket a kérdéseket a készülőben lévő új médiaszabályozás rendezze, egyben azt is jelenti, hogy 2011-től új időszámítás kezdődhet a kábelszolgáltatók és a televíziós műsorszolgáltatók viszonyában - teszik hozzá.

A tervek szerint januártól fizetőssé válna az RTL Klub, a műsoráért előfizetési díjat kérne a kábelszolgáltatóktól és az Antenna Hungáriától a televíziós társaság, ellenkező esetben az adás sugárzását letiltják. Most a műsort ingyen bocsátják rendelkezésre a kábelszolgáltatóknak. Piaci hírek szerint hasonló lépésre készül a tv2 is.

Nyílt levélben fordult a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökéhez a Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség csütörtökön amiatt, hogy az RTL Klub és piaci hírek szerint a tv2 is fizetősség tenné műsorát jövőre. A szervezetnél úgy látják, hogy ez felborítaná a teljes magyar hírközlési és médiapiacot.

Felerősödött a verseny

Szalai Annamária a nyílt levél kapcsán csütörtökön azt mondta a Független Hírügynökségnek: nagy aggodalommal szemléli, mi történik a terjesztők és a csatornák között. Felerősödött a verseny a terjesztők és a műsorszolgáltatók között is, valamint most már a két szektor egymással is versenyez. Ennek a kisebb műsorterjesztők, a kisebb tévécsatornák lehetnek vesztesei, akik kiszorulhatnak a csomagokból, valamint a nézők, akik többet fizethetnek a kábeltévéért vagy az eddiginél kevesebb tartalmat kaphatnak. Szerinte hamarosan a parlament elé kerül az új médiatörvény tervezete, és annak tartalmaznia kell majd a műsorterjesztők és a műsorszolgáltatók, azaz a csatornák közötti viszony szabályozását is.

Az RTL Klub már korábban is többször jelezte, hogy a jelenlegi helyzet tarthatatlan, az elmúlt 13 év történései jelentős piaci anomáliákat okoztak. Az országos kereskedelmi televíziók indulásakor az új tévék műsorait a kábeltársaságok nem az úgynevezett szociális csomagba, hanem a jelentősen drágább bővített csomagba tették. A szolgáltatók így az évek során százmilliárdos bevételre tettek szert, és az összegen csak a tematikus adókkal osztoznak a mai napig is. A bevételekből így csak éppen az a két adó nem részesül, amelyek a legnagyobb szerepet játszották abban, hogy az előfizetők a drágább csomagokat választották - emlékeztetnek az RTL Klub pénteki közleményében.

A kábelszolgáltatók jelentős állami támogatásokhoz is jutottak a hálózataik fejlesztéséhez, és ennek anyagi fedezetét éppen az országos kereskedelmi televíziók koncessziós díja adta. Így ma Magyarországon az RTL szerint az a helyzet, hogy a kábel-előfizetők gazdagítják a kábelszolgáltatókat, fizetnek sok olyan csatornáért is, amelyet ritkán vagy akár soha nem néznek. A kábelszolgáltatók a nekik befolyó tízmilliárd feletti éves bevételeiken csak éppen azokkal a társaságokkal nem osztoznak, amelyeknek elsősorban köszönhetik ezen bevételeik keletkezését - fogalmaznak a közleményben.

Az RTL Klub a probléma végletes leegyszerűsítésének tartja a szolgáltatók azon álláspontját, amely törvényszerűnek tekinti, hogy a kereskedelmi televízió által szorgalmazott díj bevezetése a kábel-előfizetések drasztikus emelkedéséhez vezetne. Nem kell ettől tartani, ha a kábelszolgáltatók maguk is szemléletet váltanak és azokat a csatornákat szerepeltetik legnagyobb csomagjaikban, amelyekre valóban tömeges nézői igény mutatkozik - írják a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!