Magyarország

2010.10.18. 15:31

Orbán ismertette a második akcióterv részleteit

<p>Az Orbán-kormány második akciótervének részeként több lépést jelentett be a parlamentben napirend előtt hétfőn a miniszterelnök. Orbán Viktor a közteherviselés, a munkahelyek megőrzése és - teremtése, illetve a bürokrácia csökkentésére jelentett be lépéseket.</p>

Orbán Viktor a bürokráciát csökkentő konkrét lépések között sorolta fel, hogy az állami bürokrácia a jövőben 5 százalékkal kevesebbet kíván költeni magára, így több 10 milliárd forinttal több marad az államkasszában. A vállalkozások esetében eltörlik elvárt jövedelem határát, egyszerűsítik önfoglalkoztató vállalkozások adózását, a végelszámolás lehetőségét, és a társasági adó bevallásának határa az évi végi 50 millió forintról 100 millióra nő. A kormány megállapodást kíván kötni a kereskedelmi kamarával a német típusú - duális - szakképzési rendszer kialakításáról. Emellett a pályázati rendszerek esetében 10 százalékkal csökkentik a pályázati mellékletek számát, 20 százalékkal a pályáztatásban résztvevő szervezetek számát, 30 százalékkal pedig a pályázati adatlapok hosszát, 2012 végére pedig megteremtik a papírmentes pályázás lehetőségét.

A nők részmunkaidős foglalkoztatásának segítésének érdekében, ha egy munkáltató 8 óra helyett kétszer négy órában foglalkoztat női alkalmazottat, akkor a jelenlegi 27-ról 20 százalékra csökken a tb-járulék mértéke. Az agráriumban bevezetik a Széchenyi-kártyát, megnyitják a termelői piacot és forgóeszközhitelt biztosítanak a szférában.
További intézkedés, hogy a lakás-előtakarékossági rendszer maximális ideje 8-ról 10 évre nő, közeli hozzátartozó is igénybe veheti és az áthidaló kölcsön mértéke az előtakarékosság 75 százalékára emelkedik.

A miniszterelnök beszélt a válságadóról is

Mint hangsúlyozta: az energetikai, a távközlési és a kiskereskedelmi cégek különadója arányos és a kormány tervei szerint nem okoz a cégek működésére veszélyes mértékű terhet. Emellett a különadó 2012-ig szerepel az adórendszerben. Orbán Viktor szerint ezalatt a három év alatt kell az oktatást, az egészségügyet és az egyéb közszolgáltatásokat megreformálni, mert ezek nem megkerülhetőek és ezek tehetik igazán versenyképessé a magyar gazdaságot. Éppen ezért a kormány már a következő napokban tárgyalásokat kezdeményez "a nagyobb önkormányzatokkal az általuk üzemeltetett közszolgáltatások sorsáról."

Az energetikai cégekkel kapcsolatban Orbán Viktor megjegyezte, hogy az előző kormány április 29-én - az országgyűlési választások második fordulója után néhány nappal - olyan szerződést kötött nagy energiacégekkel, amellyel 178 milliárd forintról mondott le az adófizetők pénzéből.

A miniszterelnök szerint a PPP-rendszer teljes felülvizsgálatára és a szerződéskötések azonnali felfüggesztésére is szükség van, mert a magánszféra és az állam közös működése túlnyomó többségben az államnak kedvezőtlen és a magánérdekeket szolgálja.

A kormányfő szerint a magán-nyugdíjpénztárak rendszere is tipikus példája a magánérdek térnyerésére. A nyugdíjalapból az állam havi 30 milliárdot adott a magánbefektetők zsebébe, akik semmilyen garanciát nem vállalnak ezért cserébe - fogalmazott Orbán Viktor. "Senkit nem lehet arra kötelezni, hogy tőzsdére vigye a pénzét, márpedig az állam ma ezt teszi" - tette hozzá a miniszterelnök. A kormány éppen ezért csak az állami nyugdíjkassza keretein keresztül tudja megvédeni a nyugdíjak értékét és a nyugdíjasokat is, ezért megnyitják a lehetőségét az emberek előtt, hogy átlépjenek a magán-nyugdíjpénztárakból az állami rendszerbe.

A jövő évi adórendszerrel kapcsolatban a miniszterelnök leszögezte: arányos adózás jön létre, vagyis, aki többet keres, az többet fizet, aki pedig több embert - gyereket - tart el, az kevesebbet, mert "ez így tisztességes és így ésszerű." Orbán hozzátette: ez kiszámíthatóvá és tervezhetővé teszi az adózást, emellett pedig az is cél, hogy senki ne tudjon kibújni az adózás alól.

Orbán Viktor közölte a parlamentben azt is, hogy a Volánt és a MÁV-ot közös holdingba telepítik a BKV-val kapcsolatban pedig megkezdik az együttműködés lehetséges módozatainak kialakítását, mert az állami vállalatokból is "ki kell söpörni a magánérdekeket."

Orbán Viktor szerint a bejelentett intézkedésekkel a kormány "minden magánérdeket kisöpör az állam működéséből és az államot magánérdek-mentes övezetté kell tenni."
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!