Magyarország

2010.10.13. 15:59

Négy főpolgármester-helyettes és nyolc bizottság lesz a fővárosban

<p>Négy helyettese lesz Tarlós István főpolgármesternek. György István, a városüzemeltetésért, illetve Csomós Miklós, az oktatási és kulturális területért felelős főpolgármester-helyettes mellett Bagdy Gábor a gazdasági és pénzügyeket, Pesti Imre pedig az egészségügyi és szociális területet felügyeli majd - ezt szerdai sajtótájékoztatóján közölte a főpolgármester.</p>

Tarlós István elmondta: a Fővárosi Közgyűlésben nyolc bizottságot alakítanak, négy bizottsági elnöki posztot a Fidesz-KDNP kap, kettőt az MSZP, egyet-egyet pedig az LMP és Jobbik.

Négy főpolgármester-helyettes lesz a fővárosban. A városüzemeltetésért felelős György István neve már régóta ismert, és elhangzott korábban Csomós Miklós neve is, mint az oktatási és kulturális terület főpolgármester-helyettese. Mellettük Bagdy Gábor lesz a gazdasági és pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes, Pesti Imre pedig az egészségügyi és szociális ügyekben illetékes helyettes - jelentette be Tarlós István.

A Fővárosi Közgyűlésben nyolc bizottság alakul, hét-hét taggal, a testületeknek egy elnöke és két alelnöke lesz - közölte a főpolgármester. Négy elnöki és öt alelnöki posztot kap a Fidesz-KDNP. Az MSZP két elnököt és öt alelnököt jelölhet a bizottságok élére. Az LMP, illetve a Jobbik egy-egy elnöki, és három-három alelnöki helyet tölthet be - mondta Tarlós István. Hozzátette: a közbeszerzési bizottság elnöke jobbikos politikus lesz, a pénzügyi ellenőrző bizottság és a városfejlesztési bizottság elnöki tisztét a szocialisták kapják, a jogi, ügyrendi, kisebbségi és vagyonnyilatkozat-vizsgáló bizottságot pedig az LMP vezetheti. Öt vagy hat tanácsnok lesz, ebből kettőt a szocialisták adhatnak.

A felügyelőbizottságokról még nem született döntés. A cégeknél - leszámítva a részben külföldi tulajdonúakat - megszüntetik az igazgatótanácsokat. Ez a testület egyedül egy ideig a BKV-nál marad meg, illetve igazgatótanács lesz a két nagy felügyelő szervnél, a Budapesti Városüzemeltetési Központnál (BVK) és a Budapesti Közlekedési Központnál (BKK). Tarlós István közölte: a város előző vezetésével szemben ezekben helyet biztosítanak az ellenzéknek. A szocialisták a BVK, az LMP a BKK, a Jobbik pedig a BKV igazgatótanácsában kap helyet.

Kérdésre válaszolva a főpolgármester elmondta: kedden megállapodott Atkári Jánossal. A pénzügyekért felelős korábbi liberális főpolgármester-helyettesnek semmiféle politikai, illetve döntéshozó szerepe nem lesz, és nem lesz az apparátus tagja - közölte Tarlós István. Úgy fogalmazott: maradéktalanul becsületesnek és kiváló szakembernek tartja Atkári Jánost, aki "azért jön a városházára, hogy segítsen a város pénzügyeit kordában tartani". Tarlós István azt mondta: szeretne szaktekintélyeket bevonni a munkába, egy-két komoly szaktanácsadóra számít. Ezek közé sorolta Atkári Jánost, aki a pénzügyi stratégiák kidolgozásának terén fog dolgozni, illetve említette Szegvári Péter közigazgatási szakértőt, aki a rendszerváltás után Budapest első főjegyzője volt.

A Fővárosi Közgyűlésnek a korábbi 66 helyett 33 tagja lesz ebben a ciklusban. A Fidesz-KDNP 17, az MSZP 10, az LMP és a Jobbik pedig 3-3 mandátumot szerzett az önkormányzati választásokon. A testület pénteken tartja alakuló ülését, ahol ott lesz Orbán Viktor miniszterelnök is.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!