Magyarország

2010.10.27. 16:35

Kétséges lehet a válságadók brüsszeli megvétóztatása

<p>Jogi értelemben nem nagyon van esély arra, hogy az ágazati válságadók uniós vétóját el lehessen érni - mondta szerdán László Csaba, a KPMG tanácsadó cég adópartnere. Esetleges jövőbeni különadók kapcsán szerinte a "mozgékony" ágazatok szereplőinek nincs okuk aggodalomra.</p>

A nemzetközi tanácsadó globális tanulmányában az olvasható, hogy Magyarországon már most magas az áfakulcs, további emelésnek nincs tere, az szja-kulcs csökkentése üdvözlendő, de a versenyképességet a közterhek szempontjából továbbra is a magas tb-járulék és az iparűzési adó korlátozza.

Az egyes ágazatokra kivetett és tervezett magyar különadók esetében a négy uniós kritérium nem teljesül, tehát nem minősülnek maradéktalanul forgalmi típusú adónak, amiből az áfa mellett még egy nem lehetséges - ezt mondta egy beszélgetésen László Csaba, a KPMG adópartnere. Szerinte nem nagyon van esély arra, hogy a válságadók uniós vétója elérhető lenne.

Azon cégeknek szerinte nincs okuk aggódni esetleges újabb különadók miatt, amelyek "mozgékony" ágazatokban működnek: ezek könnyen elvihetnek innen termelést, szolgáltatást - mondta az adószakember. A világban egyébként is olyan tendencia érvényesül, hogy azon ágazatokban, ahol gyorsan lehet dönteni a távozásról, ott óvatosan adóztatnak a kormányok, és mindinkább előtérbe kerülnek a bányajáradék típusú adók, a "zöld-" és ingatlanadók.

Az egykulcsos nem csökkenti a cégek bérterheit

A jövő évi adótervek közül az egykulcsos, 16 százalékos szja rövid távon nem csökkenti a cégek bérterheit, de már a következő években fékező hatással lehet a magas jövedelműek béremeléseire, azáltal, hogy a 32 százalékos jelenlegi második kulcs eltűnik januártól, ami több pénzt hagy a magasabb keresetűek zsebében - fejtegette a volt pénzügyminiszter. Ennek a változásnak valószínűleg olyan hatása is lesz, hogy az idei prémiumok, bónuszok kifizetését sokan átviszik 2011-re.

A KPMG felmérést készített a világban alkalmazott társasági adó- és közvetett adókulcsokról, utóbbi leginkább az áfát takarja. A cégeket terhelő adó 10 százalékra csökkentése az 500 milliós adóalapig beleilleszkedik a világ nagyobbik részén tapasztalható trendbe és üdvözlendő, ez Európában az egyik legalacsonyabb ráta, az áfa viszont a legmagasabb mérték - mondta László Csaba. A KPMG megállapítja, hogy a magyar gazdaság versenyképességének a közterhek szempontjából továbbra is a magas tb-járulék és az iparűzési adó a legnagyobb korlátozó tényezője.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!