Magyarország

2010.10.12. 18:04

Hatmilliárdos kártérítést kell kifizetnie a Vértesi Erőműnek

<p>Újabb 6 milliárdos kifizetést ítélt meg a bíróság a Vértesi Erőmű Zrt. ellen, amelyet a szerb tulajdonosi háttérrel rendelkező cég, az EFT Budapest Zrt. számára kell megfizetni.</p>

A pert azután indította az áramkereskedők egy része, hogy a Vértesi Erőmű korábbi vezetése tulajdonosi felhatalmazás nélkül több milliárd forint értékben kötött áramvásárlási szerződést, amit később felmondott.

Eddig két bírósági döntés született, mely az áramkereskedők igényét jogosnak ismerte el. Ebből az erőmű már kifizette a CEZ Magyarország Kft.-nek megítélt 1,9 milliárdos tartozását. A második, csaknem 2 milliárdról szóló elmarasztaló ítélet után a Vértesi Erőműnek nem maradt más lehetősége, mint a csődvédelmi eljárás kérvényezése, amely időt adhatott a hitelezőkkel való tárgyalásokhoz, illetve a követelések csökkentéséhez. A Vértesi Erőmű Zrt. hitelezői pár napja még elfogadták a javaslatot, hogy a társaság újabb 90 nappal meghosszabbítsa a csődvédelmi eljárást. A mostani peres döntés értelmében azonban teljesen új helyzet állt elő.

A több mint 6 milliárdos, bíróság által megítélt követelés a társaság teljes ellehetetlenülését okozhatja. A Vértesi Erőmű ugyanis nem rendelkezik az újabb tartozás rendezéséhez szükséges erőforrásokkal. A cégvezetés ezért a napokban megvizsgálja a kialakult helyzetet és megteszi a szükségesnek ítélt lépéseket - közölték.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!