Magyarország

2010.10.31. 19:00

Elfogyott a tök a zöldségeseknél Halloweenkor - RTL

<p>Alig akad tök a zöldségeseknél, három-négy éve Magyarországon is divat lett ugyanis Halloweenkor a tökfaragás. A tök kilója majdnem 200 forint, feltéve ha van még - számolt be vasárnap este az RTL Híradó. Egy megkérdezett zöldséges szerint csak az elmúlt két hétben több mint 700 kiló tököt adtak el.</p>

A halloweent egyébként október 31-én tartják. Az angol hagyomány szerint a töklámpással a gonosz szellemeket űzik el, de egy kelta legenda szerint a jó szellemeknek segít, hogy hazataláljanak. Vígh Melinda zöldséges az RTL Híradójának azt mondta, azt a takarmánytököt, amivel régen a disznókat etették, ma már faragják. Ennek Magyarországon három-négy éve van hagyománya.

A vasárnap az ijesztegetés estéje, hétfőn lesz mindenszentek, kedden pedig halottak napja. A hétfői mindenszentek 2001 óta munkaszüneti nap Magyarországon. A temetők ilyenkor egész hétvégén zsúfoltak. A mindenszentek eredetileg katolikus ünnep volt, a szentekre emlékeztek ekkor. A halottak napját pedig november másodikán tartják. Régebben ebben az időszakban ételt osztottak a szegényeknek a temetők kapujában. A Magyar Nemzeti Múzeum régésze, Ritók Ágnes szerint otthon a házaknál is sütöttek főztek és üres terítékeket tettek föl több helyen. Ahány halottja volt annak a családnak, annyi üres terítéket került az asztalra.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!