Magyarország

2010.09.11. 07:25

Peren kívüli egyzség a kórházakkal? - Népszabadság, Magyar Nemzet

<p>Peren kívüli egyezséget kötne a kormány azzal a négy kórházzal, amelyek bíróságon próbálnak kártérítést szerezni a Molnár Lajos korábbi egészségügyi miniszter idején végrehajtott ágyszámcsökkentés miatt - értesült a Népszabadság és a Magyar Nemzet.</p>

 A 2006-os döntést eredetileg 54 kórház támadta meg, de első körben elutasították a keresetüket. Ezután tíz intézmény kezdeményezett perorvoslatot, amelyből hatban a Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezte az ágyszámcsökkentésről szóló határozatot, néhány esetben pedig még nincs döntés. A leépített ágyakat a kedvező bírósági döntés ellenére sem kaphatják vissza a kórházak. A Békés megyei Pándy Kálmán, a hódmezővásárhelyi Erzsébet, a debreceni Kenézy Gyula és a Keszthelyi Városi Kórház ezért újabb eljárást indított, amelyben kérik a leépített ágyak után járó finanszírozást, vagyis körülbelül 10 milliárd forintot.

Velük folyamatban vannak az egyeztetések. A kért összegnek körülbelül a felét tartaná méltányosnak a szaktárca, cserébe viszont az intézmények nem vehetnének részt később a várható konszolidációs programban - értesültek a napilapok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!