Magyarország

2010.09.28. 16:19

Október 23-ig elfogadná jelentését a 2002-2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság

<p>Szemtelen cinikusság jellemzi Draskovics Tibor volt igazságügyi és rendészeti minisztert - fogalmazott újságírók előtt kedden Gaudi-Nagy Tamás, a 2002-2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság alelnöke, miután a testület a rendőri vezetők után meghallgatta az egykori minisztert is.</p>

Gulyás Gergely, a bizottság elnöke azt ígéri, hogy október 23-ra lezárul az albizottság munkája, Gaudi-Nagy Tamás szerint azonban nem szabad elkapkodni a tényfeltárást.

Gulyás Gergely, a bizottság fideszes elnöke újságírók előtt azt mondta: jórészt már minden érintettet meghallgattak a 2002 és 2010 közötti, a politikai szabadságjogokkal összefüggésben elkövetett jogsértések kapcsán. A jelentést az eredeti tervnek megfelelően október 23-ig szeretnék elfogadni. A keddi meghallgatás kapcsán újságírói kérdésre elmondta: a 2006-os őszi események után, 2007 tavaszától, az új rendőrkapitányok kinevezését követően lényegesen jobb indulatú, jobb szándékú rendőrség működött Magyarországon. "Egyértelmű, érzékelhetően pozitív változás történt Bencze József kinevezése után" - mondta a bizottság elnöke.

A jobbikos Gaudi-Nagy Tamás úgy fogalmazott: megérti, milyen helyzetben lehettek a rendőri vezetők Draskovics Tibor minisztersége idején, akit még most is a "szemtelen cinikusság jellemez". Mint mondta, Draskovics Tibor még most is úgy tesz, mintha minisztersége idején minden jogszabályt betartottak volna a rendőrök. Gaudi-Nagy Tamás szerint Bencze József országos rendőr-főkapitány és Tóth Gábor budapesti főkapitány kinevezését követően "a rendőri gyakorlat egy emberibb irányba mozdult el" a 2006-os őszi eseményeknél tapasztaltakhoz képest. Mint fogalmazott, valójában nem a jogszabályokkal volt gond, a problémát az okozta, hogy a rendőrség politikai nyomás alatt működött.

A bizottság kedden délelőtt Tóth Gábort, Budapest volt rendőr-főkapitányát és Bencze József egykori országos főkapitányt is meghallgatta. Szilvásy György, aki 2006 őszén a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter, illetve 2007. júliusától a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős tárca nélküli miniszter volt, a bizottság keddi meghallgatásán sem jelent meg.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!