Magyarország

2010.09.24. 05:39

NASA Űrtábor látássérülteknek - két budapesti fiatal is részt vesz

<p>Két budapesti fiatalember, Ócsvári Áron és Velegi István is részt vehet a látássérültek számára induló NASA Űrtáborban az Egyesült Államokban. Egy pályázat alapján választották ki őket.</p>

A tervek szerint pénteken indulnak az Alabama államban található Hunstville-be, és október 2-án térnek vissza Budapestre - mondta a Független Hírügynökségnek Szuhaj Mihály, az "Informatika a látássérültekért" Alapítvány ügyvezetője.

A két 18 éves budapesti fiú a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) "Ugródeszka: a Hold" című pályázatának köszönhetően jutnak el egy hétre a NASA Űrtáborba, az Egyesült Államokba. Alabama államban, Hunstville-ben lesz a program. A fiatalok kipróbálhatják magukat űrhajós szimulátorokban, sétálhatnak például a holdi gravitációban, vezethetik szimulátorban az amerikai űrrepülőgépet, búvárok segítségével víz alatti szereléseket végezhetnek és amerikai űrhajósokkal találkozhatnak.

A két látássérült középiskolás költségeit teljes egészében a MANT fizeti, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivataltól elnyert támogatásból. Látó kísérőjük Szelinger Tamás, az "Informatika a látássérültekért" Alapítvány önkéntese lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!