Magyarország

2010.09.24. 11:44

MSZP: a kormány mondja meg, mit tervez a nyugdíjakkal kapcsolatban

<p>Az MSZP szerint a Fidesznek, illetve a kormánynak világossá kellene tennie, készül-e megváltoztatni a nyugdíjakkal kapcsolatos törvényi szabályozást, valamint lesz-e nyugdíjemelés és megérkezik-e a jogosultakhoz novemberben a havi nyugdíj mellett az akkor esedékes nyugdíjkorrekció is.</p>

Szanyi Tibor, a szocialista párt kampányfőnöke pénteken azt mondta: a nyugdíjak ügyében valamiért hallgat a kormány, pedig ideje lenne lépni, ha a novemberi pluszpénzt tényleg ki akarják fizetni a nyugdíjasoknak.

A Népszava pénteki számában vetették fel, hogy hiába várnak majd az idősek és az erre jogosultak magasabb nyugdíjat novemberben. A hatályos törvény szerint akkor a havi nyugdíj mellett januárig visszamenőleg 1,1 százalékos emelést is kellene kapniuk. Ez az arány úgy jött ki, hogy januárban 4,1 százalékos emelést kaptak, mert akkor ilyen mértékű pénzromlással számoltak. Az első nyolc havi infláció viszont 5,2 százalékos volt a KSH adatai szerint, a két adat különbözetét kellene év végén megkapniuk a nyugdíjasoknak. Korábban szeptember 15-ig kiderült, hogy januárig visszamenőleg hány százalékos lesz a nyugdíjemelés.

A lap szerint, ha lesz is korrekció, akkor sem a megszokott rend szerint utalnak, mert a novemberi fizetéshez már el kellett volna kezdeni a számfejtést. Iván László, a Fidesz szakpolitikusa azt nyilatkozta a Népszavának: csak október végén, november elején dől el, lesz-e plusz kifizetés vagy esetleg jogszabályt módosít a kormány. A cikkben az is szerepel, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma péntekre ígért tájékoztatást az ügyben.

Az MSZP kampányfőnöke szerint a novemberben esedékes nyugdíjemelés fejenként nagyjából 800 forint pluszt jelentene, a januárig visszamenőleg járó korrekció pedig egy átlagos nyugdíj esetében durván nyolcezer forintot. Szanyi Tibor a Független Hírügynökségnek pénteken azt mondta: a Bajnai-kormány átlátható nyugdíjkorrekciós mechanizmust alakított ki, de úgy tűnik, a Fidesz most erre fittyet hány és jobb ötlete nincs.

Az idősek várják a pluszpénzt, a kormánynak lépnie kellene és nyilvánosságra hoznia, mit tervez a nyugdíjakkal kapcsolatban, azaz változtatnak-e a törvényeken, vagy betartják a mostanit, és lesz emelés illetve korrekció novemberben. Ködös nyilatkozatok helyett világos menetrendre van szükség az ügyben - tette hozzá Szanyi Tibor.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!