Magyarország

2010.09.29. 17:26

Miért válik fizetőssé az RTL Klub?

<p>Január elsejétől nemcsak a kábelszolgáltatóktól kérhet pénzt adásáért az RTL Klub, hanem a földfelszíni sugárzásért is az Antenna Hungáriától. Azt egyelőre nem tudni, ez hogy érinti a tévénézőket...</p>

A kábelszolgáltatók igencsak felháborodtak azon, hogy az RTL Klub bejelentette, fizetős lehet a csatorna. Bár a csaknem kétszáz kábelszolgáltatót tömörítő Magyar Kábelkommunikációs Szövetség hivatalosan még nem döntött, nem kérdés, hogyan reagálnak majd a szolgáltatók, ha fizetniük kell a csatornáért – derül ki Kéry Ferenc elnök szavaiból. Ha az RTL mondhatja azt, hogy elkér egy nagyon durva összeget, a szolgáltató ugyanilyen alapon dönthet úgy, hogy kiveszi a fizetős csatornát a kábeles csomagból – mondja a szakember.

Elképzelhetetlen üzleti modell?

Járhatatlan utat választ a két nagy kereskedelmi csatorna azzal, ha pénzt kér a kábelszolgáltatóktól műsoruk továbbításáért – elemezte a helyzetet a TV2-re is utalva Kéry Ferenc. A szakember úgy látja: az RTL Klub és a TV2 lépése átformálná a teljes hazai terjesztési- és reklámpiacot, de még az eleve fizetős csatornák életét is, hiszen egy eddig elképzelhetetlen üzleti modellt villantana fel.

Kéry Ferenc azt mondta: a kereskedelmi csatornák már évek óta próbálkoznak a témával a szolgáltatókat egyesítő szövetségnél, ám mindeddig visszaverték őket. Fő érvük az volt, hogy a földi műsortovábbítással szemben kábelen a nehezebben elérhető helyekre is eljuthat a műsor. Kéry Ferenc azonban hangsúlyozta: a kábelszolgáltatók most sem fogják elfogadni az ajánlatot, hiszen a pénzt az előfizetési díjba kellene beépíteniük, és az biztos fogyasztócsökkenést váltana ki. Az elnök elmondta: az előfizetői csomagok piacán a legkisebb csomag országos átlagára ma 1200 forint, és ez hirtelen akár a duplájára is nőhet, ha mindkét csatorna fizetőssé tenné műsorát. Szerinte írásbeli ajánlatot még nem kapott egyetlen szolgáltató sem, "egyelőre szóbeli megbeszélések folynak" – mondta, hozzátéve, hogy a díj bevezetésével kapcsolatos, szintén szóban emlegetett dátum 2011. január 1.

Az RTL Klub a hvg.hu információi szerint 490 forintért szeretné adni műsorát a terjesztőknek.

Az indok a reklámbevételek csökkenése

Az RTL Klub programigazgatója, Kolossy Péter a piac megváltozásával, a reklámbevételek csökkenésével indokolta a csatorna fizetőssé tételét, és nem fél attól, hogy az emberek nem kérik azt a csomagot, amiben benne van ez a program. Azért kérünk pénzt, mert egy szolgáltatást adunk, amin a kábelszolgáltatók pénzt keresnek, az pedig már az ő dolguk, hogy áraik átstrukturálásával vagy az előfizetési díj növelésével teremtik meg erre a pénzt – magyarázta.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság hivatalosan nem értesült a bejelentésről, de Buda Dóra szóvivő emlékeztetett: a koncessziós szerződés, amelyet a kereskedelmi csatorna több mint tíz éve kötött az ORTT-vel, nem foglalkozik azzal, hogy az RTL ingyen vagy pénzért nyújtja-e adását a szolgáltatóknak, és ezt a kérdést a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény sem szabályozza, azaz az RTL Klub lépése elvileg nem sértene törvényt. A hatóság mindesetre figyel, és azt is vizsgálja, milyen hatása lesz ennek a piacra.

Egyébként azt sem tiltja törvény, hogy a jövőben az RTL kérjen pénzt az Antenna Hungáriától a földfelszíni sugárzásért, azért az adásért, amit most ingyen foghat minden tévénéző, akár szobaantennával is.
Forrás: www.mr1-kossuth.h

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!