Magyarország

2010.09.20. 19:35

Megtalálták a középkori Székesfehérvár egyik kapuját

<p>Előkerültek a középkori Székesfehérvár külvárosi Palotai kapujának falai. Útépítés zajlik éppen azon a részen, ahol a régi metszetek szerint állt a város nyugati részének erődítésrendszeréhez tartozó kapu.</p>

Siklósi Gyula régészprofesszor a földmunkák során kereste és találta meg az építmény jellegzetes középkori habarcsos kőfalának egy darabját.

A kapu egyharmadát a Palotai út építése során korábban elbontották, azonban a kétharmada megmaradt. Ennek egy részét tárta fel 3-4 napja a régészprofesszor, másik része fölött kerékpárút halad.

A jellegzetes fehér meszes, sóderes habarcsban, kisebb, nagyobb kövek vannak. A fal 160-200 cm széles. A Palotai kapu maga 5 m széles 3-4 m magas lehetett, a hozzá tartozó torony pedig 10 m széles és 12 m magas. A kapu a 15. század végén, 16. század elején épülhetett. Várpalota felől itt lehetett bejönni a városba. Evlia Cselebi török utazó ezt írta róla: "kettős fakapu, csigákon járó nagy felvonóhíddal" - mondta a Független Hírügynökségnek Siklósi Gyula, aki több mint 30 éve kutatja Székesfehérvárt. Hozzátette: a kapu nem tudni mikor semmisült meg, csak azt tudni, hogy 1797-ben már mint vámhelyet említik, és sorompó volt a helyén.

A régész azt szeretné, ha az úton más színű burkolattal jelölnék a kapu alaprajzát, a most visszatakart falrészletet kiemelnék, és bemutatnák ott az út mellett, információs táblával. Ehhez azonban a város finanszírozására lenne szükség- hangsúlyozta a professzor.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!