Magyarország

2010.09.05. 19:00

LMP: a nemzeti együttműködés ellenkezőjére készül a kormány

<p>Miközben a nemzeti együttműködés rendszerét hirdette meg Orbán Viktor miniszterelnök, úgy tűnik, hogy homlokegyenest az ellenkezőjére készül a kormány - jelentette ki a Lehet Más a Politika frakcióvezetője a kormány első száz napját értékelve.</p>

Schiffer András a Független Hírügynökségnek vasárnap elmondta: azok az eszközök és utak, amelyeket a Fidesz választ, nem azokhoz a célokhoz vezetnek el, mint amelyeket Orbán Viktor a kormányprogramban megfogalmazott. Példaként említette, hogy miközben az egyik prioritás az alulfoglalkoztatottság csökkentése volt, addig a kormány eddigi lépései, például a társasági adó csökkentésének és a bankadó bevezetésének formája, szerinte nem ebbe az irányba mutatnak.

Az LMP frakcióvezetője úgy látja, hogy a Fidesz alapvetően a felső középrétegeket kívánja egyoldalúan előnyben részesíteni a szegényebb rétegekkel szemben. Schiffer András szerint ezt erősíti a meghirdetett egykulcsos személyi jövedelemadó rendszere, illetve az örökösödési illeték eltörlése. A politikus szerint a társasági adócsökkentéssel kapcsolatos javaslat is inkább a multinacionális cégeknek kedvez. Az ellenzéki párt frakcióvezetője kijelentette: bár üdvözölték a kilakoltatási moratóriumot, mint tűzoltó intézkedést, a kormány fellépése a szegénység ellen szerinte mégis kimerül a különböző rendészeti szabályok szigorításában. Hozzátette: nem igazán látszik egy koherens gazdaságpolitika. Véleménye szerint ennek tudható be az is, hogy "egyes kormányzati nyilatkozatok kapcsán a forint árfolyama kiszámíthatatlanul ingadozik".

Schiffer András a Független Hírügynökségnek kijelentette: az LMP önmagában egyetért a spekulatív tőke megrendszabályozásával, és azzal is, hogy a bankrendszer vállaljon nagyobb társadalmi felelősséget. Megjegyezte ugyanakkor, hogy ugyanez a kormányzati többség "lesöpörte az asztalról" az LMP azon javaslatát, amely a spekulatív tőkemozgások megadóztatására tett volna lépéseket. Kifogásolják azt is, hogy a kormány úgy hirdeti meg a bankadót, hogy közben nem szigorítják meg a hitelintézeti törvény banki fogyasztóvédelmi szabályait, és érvényben van az előző kabinet által tető alá hozott banki magatartási kódex is, ami lehetőséget teremt az egyoldalú szerződésmódosításra, "ezen keresztül arra, hogy a bankok a lakosságra, illetve a kis-, és közepes vállalkozásokra hárítsák át a pluszterheket".

Az LMP továbbra is ötpárti egyeztetést és nemzeti stratégiát sürget az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatban. A párt frakcióvezetője szerint létszükséglet lenne, hogy a magyar kormány egy olyan állásponttal menjen a Nemzetközi Valutaalap (IMF) elé, amely egy nagyon széles megegyezésen alapul. Schiffer András úgy fogalmazott: az önmagában nem baj, hogy a kormány keményen tárgyal az IMF-el, vagy más nemzetközi szervezetekkel, azt azonban már veszélyesnek és felelőtlennek tartja, ha ez kimerül egy "cowboy magatartásban" és nem látszik mögötte egy koherens, a tárgyalófelek számára is áttekinthető gazdaságpolitika.

Schiffer András a kormány első száz napját értékelve kifogásolta, hogy a parlamenti többség nem kezdeményezett megfelelő egyeztetést az Országgyűlés pártjai között a kulcsfontosságú törvényekről, emellett szerinte arra sem volt lehetőség, hogy a képviselők egyeztessenek a saját választóikkal, illetve a párttagságukkal. Az LMP frakcióvezetője úgy fogalmazott: miközben a Fidesz sem a parlamentben, sem különböző társadalmi és szakszervezetekkel nem kíván érdemi egyeztetést folytatni, a nagyvállalkozói érdekkörökkel már jó előre megállapodott fontos kérdésekben.

Az ellenzéki politikus a Független Hírügynökségnek adott értékelésében beszélt arról is, hogy egy párt kétharmados többsége egy jogállamban nem jelenthet korlátlan hatalomgyakorlásra való felhatalmazást. Schiffer András kijelentette: úgy tűnik azonban, hogy a Fidesz nem tűri az ellenféket és ellensúlyokat. A politikus szerint ez tetten érhető egyes személyi kinevezéseknél, de példaként hozta fel a Terrorelhárítási Központ létrehozását is, amelyre szerinte a rendőrségi törvény és az alkotmány módosítása nélkül nem kerülhetett volna sor. Hozzátette: egyetértenek abban a Fidesszel, hogy meg kell újítani a magyar demokráciát, az LMP azonban ezt úgy képzeli el, hogy nagyobb teret biztosítana az állampolgári részvételnek, míg Schiffer András szerint Orbán Viktor és kormánya egy "centralizált demokráciáról álmodozik".

Az LMP frakcióvezetője egyetért azzal, hogy a parlamenti többség ki akarja vizsgálni az elmúlt időszak korrupciós ügyeit és a rendőri visszaéléseit is, azt viszont kifogásolja, hogy véleménye szerint még a jelei sem látszanak egy antikorrupciós politikának. Schiffer András úgy fogalmazott: bár lehet, hogy elszámoltatják az előző kormány embereit, a magyar választóknak azonban nincs biztosítékuk arra, hogy a jelenlegi kurzus vagy az önkormányzatok nem bonyolódnak "hasonló csínytevésekbe, mint például a leköszönő fővárosi önkormányzat".

Schiffer András csalódásnak nevezte, hogy szerinte a különböző fejlesztéspolitikai elképzeléseknél nem látszik súlyponti elemnek a fenntarthatóság. Hozzátette: az LMP azt szeretné, hogy a hosszabb távú fejlesztési koncepciók segítsék úgy átalakítani a gazdaság szerkezetét, hogy az hosszú távon megfeleljen az ökológiai válság kihívásainak. Kijelentette: szeretnék, ha az új Széchenyi tervben prioritást élvezne a fenntarthatóság, emellett kiemelten fontosnak tartja azt is, hogy a kormány tegye egyértelművé, milyen energiapolitikát képzel el a magyar Országgyűlés a következő generációk számára.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!