Magyarország

2010.09.13. 15:32

Kedden temetik a hősi halált halt Kolozsvári Györgyöt

<p>Kedden délután, Tatán, katonai tiszteletadással helyezik örök nyugalomra az augusztus 23-i, afganisztáni támadásban életveszélyesen megsérült, és később a Honvédkórházban elhunyt Kolozsvári György posztumusz hadnagyot.</p>

Az életveszélyesen sérült hadnagyot augusztus 25-én hozták haza Afganisztánból, szeptember 7-én bekövetkezett haláláig a Honvédkórházban ápolták, de a leggondosabb orvosi munkával sem lehetett megmenteni az életét.

Kolozsvári György zászlós augusztus 23-án sebesült meg életveszélyesen, amikor a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportjának 8. váltásából haza indulók konvoját orvtámadás érte. Ekkor vesztette életét Pappné Ábrahám Judit, posztumusz hadnagy, a Magyar Honvédség hősi halottja, két társuk pedig súlyos sérüléseket szenvedett. Kolozsvári György vezénylő zászlóst augusztus 25-én hozták haza Afganisztánból, szeptember 7-i haláláig a Honvédkórház orvosai küzdöttek az életéért, de nem lehetett megmenteni.

Kolozsvári György 1973. december 22-én született, Pápán. Katonai szolgálatát 1996-ban őrmesterként kezdte, három évvel később törzsőrmester, majd főtörzsőrmester lett. 2007-ben léptették elő zászlóssá. A tatai dandár lövész zászlóaljában, a 3. lövész századnál szolgált, majd az alakulat vezénylő zászlósa lett. Kolozsvári Györgyöt kiváló fizikai képességekkel, nagy gyakorlati tapasztalattal rendelkező, fogékony, nyitott embernek ismerték bajtársai.

Afganisztánban 2007-ben, a Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) 2. váltásával járt először. Három alkalommal is kitüntették a Békefenntartásért szolgálati jellel. Megkapta a Szolgálati Érdemjel Bronz fokozatát, de teljesítményét számos alkalommal pénzjutalommal is elismerték. Rátermettségét külszolgálatban is több alkalommal bizonyította. Járt Koszovóban és Bosznia-Hercegovinában. Kolozsvári Györgyöt halála után posztumusz hadnaggyá léptették elő.

Kolozsvári György halálával négyre emelkedett a Magyar Honvédség afganisztáni kötelezettségvállalása közben elesett magyar katonák száma.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!