Magyarország

2010.09.06. 12:40

Egyetemi kinevezéseket adott át az államfő

<p>83 egyetemi tanárt nevezett ki Schmitt Pál köztársasági elnök hétfőn, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter javaslatára.</p>

Az államfő ünnepi beszédében elmondta: egyetemi tanárnak lenni élethosszig tartó feladat, és nemcsak a szakterületért felelős a professzor, hanem a műveltségeszmény is képviseli. Úgy fogalmazott: egy nemzet csak akkor lehet alkotó, sikeres, szabad és boldog, ha művelt.

Schmitt Pál elmondta: az egyetemi tanári kinevezés mérföldkő a tudományos életben és a felsőoktatásban, egyben élethosszig tartő feladat. Mint mondta, egy tanár nemcsak szakterületéért felelős, hanem műveltségeszményt is képvisel. Az államfő kitért arra is: nagy tömegek próbálnak diplomát szerezni alaptudás nélkül, és egyre több intézmény kínál könnyen elnyerhető oklevelet, küzdelem nélkül. Hozzátette: a "futószalagon zajló képzések riasztó tapasztalatai" állnak szemben azzal, hogy itthon még mindig 6-8 százalékkal kevesebb diplomás van, mint az európai átlag.

A köztársasági elnök arról is beszélt: a hazai felsőoktatásban sok hadakozás volt az elmúlt időszakban, a bolognai folyamatot pedig sok jogos kritika érte. Mint mondta, aki azonban átolvassa a Bolognai Nyilatkozatot, az észreveszi, mekkora hangsúlyt kap benne az egyetemek autonomitása és a nemzeti sajátosságok megőrzése.

Schmitt Pál úgy fogalmazott : az egyetemi tanárság beavatottságot, a tudományos igényesség, a pontosság, az élvonal képviseletét jelenti.

Az egyetemi kinevezéseket Schmitt Pál Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszterrel és Hoffmann Rózsa oktatásügyi államtitkárral adta át, az eseményen részt vett Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!