Magyarország

2010.09.08. 17:00

Alkotmánybírósághoz fordult az MSZP a médiatörvény eddig elfogadott változásai miatt

<p>Alkotmánybírósághoz fordult a szocialista párt a nyáron elfogadott, a médiát és a hírközlést szabályozó egyes törvények módosítása miatt - mondta el a Független Hírügynökségnek Lendvai Ildikó.</p>

Az MSZP országgyűlési képviselője kifejtette, több ponton is támadják az új szabályozást, és reményeik szerint az Alkotmánybíróság sürgősséggel tárgyalva visszamenőlegesen megsemmisíti azt.

Alkotmánybírósághoz fordult a szocialista párt a nyáron elfogadott médiatörvény miatt, ez a szabályozás új szervezeti rendszert hozott létre és változtatott a közszolgálati médiumok finanszírozásán. Lendvai Ildikó, a párt országgyűlési képviselője a Független Hírügynökségnek elmondta: a törvény számos paragrafusát alkotmánysértőnek tartják, mert az sérti azt az elvet, amely elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét. Erre hivatkozva korábban már születtek alkotmánybírósági határozatok, amelyek - a politikus szerint - tételesen ellentétesek a nyáron elfogadott szabályozással.

Lendvai Ildikó kifejtette: problémásnak találják, hogy a médiatanácsban és a közszolgálati médiumokat felügyelő kuratóriumban is létrejöhet kormányoldali egyeduralom. Kifogásolják továbbá, hogy a köztévé, a közrádió, illetve az MTI vezérigazgatóját a jövőben nem nyilvános pályázat alapján választják ki, hanem a médiatanács elnöke terjeszt majd két jelöltet a testület elé. A szocialista politikus ugyancsak problémásnak nevezte a finanszírozás új szerkezetét, megfogalmazása szerint ha a közmédiumokat a kormány "kézből eteti", az függőséget jelent. Lendvai Ildikó azt is kiemelte, hogy nem készült a jogalkotáshoz szükséges hatástanulmány sem az új szabályozás elfogadása előtt.

Az MSZP azt kérte az Alkotmánybíróságtól, hogy sürgős eljárásban foglalkozzanak beadványukkal, és az új szabályozást visszamenőleges hatállyal szüntessék meg. Meglátása szerint kevésbé megnyugtató a taláros testület összetétele, ami elég egyoldalúan alakul, okot adhat azonban a reményre, hogy a grémiumot saját múltja kötelezi - fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!