Magyarország

2010.09.13. 16:10

A Rail Cargo Hungária privatizációjának felülvizsgálatát követeli a Jobbik

<p>A Rail Cargo Hungária privatizációjának azonnali felülvizsgálatát követeli a Jobbik, miután kiderült, hogy a cég csökkenő bevételei miatt ezer dolgozót terveznek elküldeni a cégtől.</p>

A Jobbik hétfői közleménye szerint a tervezett elbocsátások, a csökkenő profit arra mutat rá, hogy "mekkora hibákat követtek el az előző kormányok a privatizáció ellenőrizetlen, felelőtlen és túlzott mértékű végrehajtásával."

Bertha Szilvia és Korondi Miklós jobbikos országgyűlési képviselők által jegyzett közlemény szerint a Rail Cargo Hungária esetében a csökkenő profitot a bérköltségek csökkentésével akarják növelni, mivel a nemzetközi tulajdonos által elvárt hozamot teljesíteni kell.

Különösen korrupciógyanús a Rail Cargo Hungária privatizációja annak tükrében, hogy a teherszállítási ágazattal a MÁV egyetlen olyan részlegét adta el a Magyar Állam, amely folyamatosan pozitív eredményt produkált - írják a Jobbik képviselői. A cég ezzel a többlettel ellensúlyozhatta a személyszállítás veszteségeit. A közleményben felteszik a kérdést, hogy ha az új tulajdonosnak, Ausztriának megéri működtetni a magyar vasúti teherszállítást a pályahasználati díj megfizetése mellett is, akkor kinek és miért állt érdekében ezt a minden valószínűség szerint igen nyereséges vállalatrészt értékesíteni?

A Jobbik felszólítja a kormányt, hogy haladéktalanul vizsgálja ki a Magyar Állam kárára történt privatizációt, a jelenleg 1000 munkahelyet megszüntetni készülő Rail Cargo Hungária értékesítésének körülményeit, és a 2 milliárdos sikerdíj kifizetésének jogszerűségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!