Magyarország

2010.08.03. 12:01

"Számunkra nincs előre elvesztett meccs" - interjú Mesterházy Attilával

<p>Az őszi önkormányzati választások eredménye attól függ, hogy az emberek elgondolkoznak-e azon, hogy valóban az történik-e az országban, amit vártak és hogy szabad-e egy kézbe letenni minden hatalmat - ezt mondta a Hírszerzőnek adott interjújában az MSZP elnöke.</p>

Mesterházy Attila szerint már egyértelmű, hogy a Fidesz átverte a választókat, az őszi voksolás pedig lehetőség stoptáblát állítani. Azt elismerte, hogy az MSZP nehéz helyzetben van, de - megfogalmazása szerint - számukra nincs előre elvesztett meccs. Ugyanakkor azt is mondta, hogy "négy év bizalomvesztését lehetetlen négy hónap alatt visszaállítani".

Mesterházy Attila azt mondta, hogy a helyi szervezetekre bízzák, hol van értelme saját egyéni jelöltet állítani és hol célszerűbb civil vagy független jelöltet támogatni. Sok helyen ezen a héten döntenek a listákról. A pártelnök a választásokkal kapcsolatban kifejtette, hogy a Fidesz úgy alakította át az önkormányzati választási törvényt, az önkormányzati választói körzeteket, hogy az egyértelműen a Fidesznek kedvezzen.

A szocialista politikus szerint a kormány első két hónapját a "kapkodás, dilettantizmus, szegényellenes politika, egészpályás letámadás és az ország lejáratása" jellemzi. Úgy látja, hogy a Fidesz párbeszédről és együttműködésről "dumál", ezzel szemben a gyakorlatban ebből semmi nem látszik. Még a szakszervezetekkel és a civilekkel sem konzultáltak. Mesterházy Attila szerint a kormány nehéz helyzetbe hozza a hiteleseket, kiskeresetűeket; büntető adórendszert akar, indoklás nélkül kirúghatja a dolgozókat, 30-40 év ledolgozása után elveszi az emberektől a végkielégítésük egy részét. Kénye kedve szerint módosítgatja az alkotmányt, politikai tisztogatást végez a köztisztviselők és közalkalmazottak között, új médiatörvényt ír - mondta.

A pártelnök beszélt arról is, hogy ismét járja a megyéket és mindenhol elkezdték az MSZP újjászervezését. Új politikát, stílust, működési formát kell mutatni szerinte ahhoz, hogy visszanyerjék a választók bizalmát. Ez pedig pár évet igénybe fog venni - fogalmazott. Szerinte az MSZP-nek sokkal fegyelmezettebbnek kell lennie, a politikai döntéseiket közösen kell kialakítaniuk. Be kell fejezni a kibeszélést, és az egyéni utak demonstrálását - tette hozzá. Az szerinte egyértelmű, hogy ma is az MSZP a baloldal vezető ereje.
- Független Hírügyökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!