Magyarország

2010.08.24. 17:42

Repülők és helikopterek a zöld gyepen

<p>A Szolnoki Repülőmúzeum hazánk legjelentősebb szabadtéri repülőgép- és helikopter kiállítása, ahol közel félszáz, különböző országokból és gyárakból származó gépeket tekinthetünk meg.</p>

A szolnoki Magyar Repüléstörténeti Múzeum a szolnoki katonai repülőtér szomszédságában, Szandaszőlősön található. A múzeum által kiállított repülőgépek, felszerelések, és dokumentumok többsége a Magyar Légierő által használt eszköz, de számos polgári utas – illetve teherszállító repülőgép is található a gyűjteményben. A kiállított tárgyak a magyar repülés kezdetéig nyúlnak vissza és dokumentálják az első és a második világháború repüléstörténetét is. Mára a múzeum Közép–Európa egyik legnagyobb repüléstörténettel foglalkozó létesítménye.

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum egyik vidéki részlege, a Szolnoki Repülőmúzeum hazánk legjelentősebb szabadtéri repülőgép– és helikopter kiállítása, ahol közel félszáz, különböző országokból és gyárakból származó gépek tekinthetők meg.

Nemzetközi felségjelek

A múzeumban egyaránt láthatók polgári és katonai repülőgépek és helikopterek, a magyar légi csodák mellett török, svájci, német és svéd felségjellel ellátott gépmadarak sorakoznak föl. A Repülőmúzeum kiállított tárgyai között hajtóművek, motorok és számos repülőgép tartozékok és motorikus berendezések is érdekes betekintést nyújtanak a légi technológia rejtelmeibe.

A földből és a víz alól feltárt roncsok és roncsmaradványok is láthatók, melyeknek feltárása ma is folyamatos. Láthatók még fedélzeti fegyverek, katapultülések, fedélzeti lokátorok, légi fényképezőgép, mint a katonai repülők nélkülözhetetlen részei. Az ország egyetlen, kuriózumszámba menő repülő kiállításán, szabadtéren és csarnokban helyezték el a történelem viharaiban megmaradt technikai eszközöket, katonai és polgári repülőgépeket.

A repüléstörténet értékei

A múzeum három egymástól különálló témakörben mutatja be a magyar repüléstörténet 100 éves múltját fényképek, dokumentumok, személyes használati eszközök, relikviák segítségével. Megtalálhatók itt MIG–ek, a látványos óriások, az IL–18-as és a TU–134-esek, de a kecses ívű L–29-es Delfin iskolagép, az AERO–45-ös futárgép és a PZL–104-es Wilga is, valamint számos különlegesség, és nemcsak repülőgépek, de helikopterek is. Sok érdekes régi repülőgép kiállítóhelye. Katonai és polgári gépek, helikopterek. Az IL–18–as utasterébe be is lehet menni, de a pilótafülkébe csak benézni lehet.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!