Magyarország

2010.08.30. 16:46

Németh Zsolt: a határon túliak egyenjogúságához autonómia kell

<p>A Külügyminisztérium államtitkára szerint a határon túli magyar közösségek egyenjogúságának feltétele az autonómia elérése. Németh Zsolt erről a magyar misszióvezetői értekezleten beszélt hétfőn Budapesten.</p>

A kormánypárti politikus elismerte, hogy az elmúlt években sok szó esett az autonómiáról, de kevés eredmény született, ezért szerinte az lenne elfogadható, ha a kormány kevesebbet emlegetné az autonómiát, cserébe viszont lesz autonómia a szomszédos országokban élő magyarok számára.

Németh Zsolt a magyar nagykövetek és konzulok előtt elmondta: újra kell gondolni a kapcsolatot azokkal az országokkal, ahol Magyarországnak nincs állandó képviselete, valamint létre kell hozni egy új külügyi képzést.

Az államtitkár szerint a kisebbségi problémák megoldásával javulhatnának a kétoldalú kapcsolatok a szomszédos országokkal. Szerinte Szlovákiával és Ukrajnával is jobb lett a viszony azután, hogy párbeszéd indult a problémákról.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!