Magyarország

2010.08.13. 15:28

Nem jogerősen 15 év fegyház a gyilkosnak

<p>A megyei bíróság 15 év fegyházra ítélte azt a 28 éves román férfit, aki 2009 novemberében Ibrányban, saját lakásában ölt meg egy csaknem vak férfit.</p>

Saját házában ölte meg a házaló

A megyei bíróságdr. Bodnár Zsolt vezette tanácsa 15 év fegyházra ítélte azt a 28 éves román férfit, aki 2009 novemberében Ibrányban, saját lakásában ölt meg egy csaknem vak férfit

Hangosan zokogtak az áldozat K. Béla hozzátartozói, amikor a bíróság a bizonyítási eljárás végén lejátszotta a rendőrségi helyszínelés videóját. Haragjuk a vádlottra zúdult, aki a vádirat szerint késsel végzett a szinte vak sértettel. Az egyik hozzátartozó megmutatta azt a 10 dioptriás szemüveget, amihez még nagyítót használt K. Béla, mert az egy méternél távolabb álló rokonokat is csak hangjuk alapján tudta felismerni, emiatt nagyon zárkózott volt. Noha jóval magasabb, testesebb volt a vádlottnál, közel negyven éve fennálló látásromlása miatt esélytelen maradt a vádlottal szemben, aki védekezésében mégis azt mondta, hogy K. Béla támadt rá, ő csak védekezett.

Bejáratos volt a sértett ibrányi lakásába, a büntetlen előéletű 28 éves román állampolgár, aki 4 kiskorú gyermek apja. A nyíregyházi piacon vásárolt ruhákat vitte vidékre eladni, az árkülönbözetből élt Magyarországon. K. Béla megbízott benne, gyakran enni is adott neki. A vádlott szerint 2009. november elején két ruhadarabot hagyott a bácsinál azzal, hogy később kifizeti az árát. Emiatt tért vissza 2009. november 15-dikén délután a Virág utcába. Előtte Bujon és Ibrányban is kocsmázott. Előbb csak bekiabált a házba, majd később újra odament és akkor bement a portára, ahonnan csak ő jött ki élve.

Lejátszották az utolsó szavait: megvert, megszúrt

A bíróság bemutatta azt a hangfelvételt, amin a támadás után a későbbi halott még felhívta a mentőket: megvert, megszúrt ezek voltak a vérző áldozat utolsó szavai. Hiába siettek a mentők, nem lehetett megmenteni K. Bélát, akinek testén 24 sérülés volt, de egy nyaki szúrás volt a halálos döfés.

A vádlottat a rendőrök az Ibrány Kertvárosi vasútállomáson fogták el. K. Géza azt mondta soha nem járt Ibrányban, a ruházata azért véres, mert megverték a cigányok, és elvették a pénzét. Ezt cáfolja, hogy az őt elfogó rendőrök már november 8-dikán is megbírságolták Ibrányban. A ruháján lévő vérről kiderült, hogy az elhalt vére. Később azt beismerte, hogy volt a sértett lakásában, majd még később azt is elismerte, hogy ő szúrta le a tulajdonost, de szerinte ő támadott és csak a tőle elvett késsel próbálta a karján megsebezni, de ez nem sikerült. Utolsó szó jogán bocsánatot kért a hozzátartozóktól, mert megbánta tettét.

A vádhatóság indítványában a törvényi maximumot kérte büntetésként kiszabni, a védelem méltányos ítéletet kért. A megyei bíróság dr. Bodnár Zsolt vezette tanácsa részletesen elemezve a körülményeket aljas indokból, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölésben mondta ki bűnösnek K. Gézát, és 15 év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte, emellett 10 évre az országból is kitiltotta a vádlottat. Az ügyész az ítéletet tudomásul vette, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett, így az nem jogerős.

- Pusztai Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!