Magyarország

2010.08.18. 06:38

Gusztus, kotmány

<p>Ünnepelünk és pássz! Erkaperkelt díszvacsora! <strong>Ladányi Tóth Lajos jegyzete</strong></p>

Már csak néhány hétköznapi kenyeret kell megszegni, és beköszön „gusztus huszadika, Estván király, kotmányunk ünnepe”. A vidéki ládaüzemben – „ladagyárban” – játszódó Egészséges erotika című magyar filmszatíra éppen idén ünnepli 25 éves születését. A negyedszázados jubileum egyúttal elrettentő adat is az idő múlását illetően. Számtalan klasszikussá nemesült, tudatosan zagyvásított mondatot lehet citálni Falkay Gábor elvtárs, üzemigazgató, Bozodi János ügyeletes tűzoltó, Ibike, a titkárnő, vagy Hajdúné magasröptű párbeszédeiből. „Vezetőség emlékezik. Ünnepelünk és pássz! Erkaperkelt díszvacsora!” „Tüzijáték nincs! Ellenben tombola fődíjjal, tánczene szólistával”. A sokszínűség azóta is átlengi az országot ilyentájt: államalapítás ünnepe (piros), csapódik a tenyér (vörös), enni és inni (kék) rogyásig.

Az ünnepi bimm-bamm csak néhány percre csendesíti a vészharang kondulását. Diszkrét csendben ugyanis majdnem megkétszereződött a búza ára a hazai gabonapiacon, a liszt pedig duplaannyiba kerül, mint fél éve, így aztán akár háromszáz forintot is kóstálhat egy kiló félbarna vagy fehér kenyér ősztől. Őrlődnek a pékségek, nem a malmukra hajtják a vizet a mezőgazdaságot nyomasztó tarifaváltozások. Ők szeretnék kihozni magukból az ehető legjobbat, majd kénytelenek megszegni a drágítást elhalasztó fogadalmukat. Pénteken viszont „ünnepelünk és pássz”.

- Ladányi Tóth Lajos -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!