Magyarország

2010.07.02. 16:05

Törvény kötelezné mindennapi testmozgásra az általános iskolásokat

<p>Hetente legalább öt tornaórát tennének kötelezővé itthon néhány év múlva - ez derül ki a Fidesz-KDNP által benyújtott törvénymódosító csomagból.</p>

A sporttal összefüggő javaslatok nyomán egyebek mellett megszűnne a Nemzeti Sporttanács, és a sportolókra edzőkre is kiterjesztenék az ekho-s adózást. A törvénymódosításokról már jövő héten tárgyalhat a parlament. A Fidesz és a KDNP képviselői néhány hete már benyújtották a sporttal kapcsolatos törvények módosításáról szóló javaslataikat, ám ezeket akkor visszavonták. A hétfőn parlament elé kerülő törvénycsomag a korábbi javaslat kibővítése. A négy kormánypárti képviselő javaslata alapján az általános iskolákban kötelezővé tennék a mindennapi, heti öt testnevelés órát. Az új szabályok szerint a heti öt kötelező testnevelés óra tömbösített bevezetése esetén is biztosítani kell a mindennapos testmozgás lehetőségét. A törvénymódosítás a következő tanévtől fokozatosan lépne életbe. A heti öt testnevelés órát az általános iskolákban először a 2014-2015-ös tanévben kellene egységesen alkalmazni.

A benyújtott törvénymódosítások alapján ismét adómentessé válnának a kis értékű kupák, érmek, valamint a természetbeni juttatások közül - összeghatártól függetlenül - a sportversenyen vagy sportvetélkedőn nyert érmek és trófeák. Az előterjesztők ugyancsak adómentessé tennék a természetbeni juttatások körében a sporteseményekre szóló belépőket és bérleteket. A törvénycsomag alapján az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) körébe vonnák a sportolókat és az edzőket is. Ez utóbbi kedvezményes adózási formát a törvény kihirdetését követő 15. naptól vehetnék igénybe a profi sportolók és edzők.

A javaslat szerint megszűnne - a törvény kihirdetése után nyolc nappal - a Nemzeti Sporttanácsot, szeptember 1-jétől pedig a Mező Ferenc Sportközalapítványt. A Wesselényi Miklós Sportközalapítvány több feladatát átadnák a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak és a Magyar Olimpiai Bizottságnak.

A javaslatcsomag öt, úgynevezett látvány-csapatsport kiemelt támogatását is előírná. A labdarúgó, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda és a jégkorong-szövetségek az állami támogatást kizárólag az érintett sportágak személyi és tárgyi feltételeinek megteremtésére, javítására, az utánpótlás-nevelési feladatok ellátására, illetve ingatlanfejlesztésre használhatnák fel. Az öt kiválasztott sportágban működő sportszövetségek és sportszervezetek vagyonátruházási illeték megfizetése nélkül szerezhetnék meg sporttelepek (így a sportpályák, uszodák, stadionok, sportcsarnokok, jégpályák és jégcsarnokok) tulajdonjogát, feltéve, hogy azokat 15 évig nem idegenítik el, és sport céljára használják vagy hasznosítják.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!