Magyarország

2010.07.01. 15:50

Nem emelkedik a földgáz ára júliustól

<p>A kormány szerdai ülésének döntése alapján a lakossági és más kisfogyasztók, valamint a távhőtermelők esetében nem drágul a földgáz július 1-től - tudatta csütörtökön a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.</p>

A közleményből az is kiderül, hogy az árszabályozási tárgyalások folytatódnak a szolgáltatókkal, ősszel pedig kedvező árú nyugati eredetű földgázt is vásárol az ország. A moratórium nélkül tíz százalék fölött drágult volna a gáz júliustól.

A kormány szerdai ülésén határozatban fogadta el a gázipari szabályozás egyes rendeleteinek módosítását. A döntés értelmében az egyetemes szolgáltatásban részesülő fogyasztók - többségében lakossági és kisfogyasztók, távhőtermelők - számára július 1-től nem emelkednek a végfelhasználói fogyasztói árak.

A kormány az árszabályozás felülvizsgálatának lezárultáig hirdette meg az ármoratóriumot, amelynek köszönhetően a lakosságot jelentős, tíz százaléknál nagyobb mértékű gázáremeléstől kímélte meg - fogalmaz az NFM közleménye.

Fűtési szezonra új árszabályozási rendszer

Az árszabályozási rendszer felülvizsgálata során Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter vezetésével tárgyalások kezdődtek a szolgáltatók képviselőivel, melyben tételesen felülvizsgálják az árat meghatározó képleteket és szabályozásokat. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium célja az, hogy már az őszi fűtési szezonra megszülessen az új árszabályozási rendszer. A kormány szeretné, hogy ez a gázipari szereplők számára lehetőség szerint ne okozzon veszteséget.

A tárca megfogalmazásában "döntési kényszert okozott", hogy az importárak negyedévenként változnak, és beavatkozás nélkül július 1-től az olajárak és a forint-dollár árfolyam változása jelentős importköltség-növekedést okozott volna. Ez a növekedés az ármoratórium kihirdetése miatt viszont a gázipari szolgáltatók, nagykereskedők számára jelentős veszteséggel járt volna. Ezért a fejlesztési tárca olyan konstrukciót dolgozott ki, amely a harmadik negyedévben kedvező árú, nyugati forrásból származó pótlólagos gáz beszerzését teszi lehetővé. Ezzel a harmadik negyedévben anélkül kerülhető el a szolgáltatók veszteséges működése, hogy a fogyasztói árak növekednének - áll a tárca közleményében.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!