Magyarország

2010.07.14. 11:55

Csaknem 16 milliárdos hiány a külügyi tárcánál

<p>Csaknem 16 milliárd forint hiányzik a Külügyminisztérium idei költségvetéséből, ami komoly problémákat vet fel az idei gazdálkodást illetően - közölte a Külügyi és Határon Túli Magyarok Bizottságának szerdai ülésén a külügyi államtitkár.</p>

Németh Zsolt drámainak nevezte a helyzetet, hisz - mint mondta - ez az összeg az éves költségvetés körülbelül egyharmadát teszi ki. A külügyi államtitkár szerint mindez az előző kormány politikai felelőtlenségét tükrözi, amelynek kapcsán a büntetőjogi vonatkozások sem kerülhetőek meg. A bizottsági elnök az ülés végén közölte: hamarosan összehívják a külügyi bizottság tényfeltáró albizottságát, hogy kivizsgálja az ügyet.

Németh Zsolt szerint a hiány nagy része, pontosabban 5,7 milliárd forint a nemzetközi szervezetek (EBESZ, WTO, OECD, NATO, ENSZ, valamint az Európa Tanács) tagdíjainak be nem fizetéséből adódik. Nem realizálódott a 12 külképviselet bezárásából remélt 1,3 milliárd forint sem, ennyit akart ugyanis megtakarítani az előző kabinet a lépéssel. A koncepció enyhén szólva elhibázott volt, a bezárásra ítélt külképviseletek dolgozóit ugyanis más állami intézményekben foglalkoztatták tovább, az üresen maradt ingatlanok bérleti díját azonban a mai napig fizeti az ország, például Düsseldorfban és Chicagóban - mondta a külügyi államtitkár.

Hozzátette, a külügyminiszter költségvetésében 2,8 milliárd forint szerepelt az ingatlanok eladásából származó bevétel címén, de ebből sem lett semmi, hisz nem sikerült értékesíteni őket. Még csak az ehhez kapcsolódó előkészületek sem történtek meg, ami komoly veszélybe sodorhatja a magyar uniós elnökségre való felkszülést, hisz ennek idei 2,1 milliárdos költségét is az ingatlanok eladásából akarták finanszírozni - emlékeztetett Németh Zsolt.

Az államtitkár a deficit okai között említette a szperbruttósítással járó pluszköltségeket is. Ennek ugyanis csak 85 százalékát fedezte a költségvetés; a fennmaradó 150 százalékot a minisztériumnak kellett volna előteremtenie, de ez nem történt meg. Ráadásul az előző vezetés 272 forintos euróval kalkulálta a büdzsét, ami megközelítőleg további 1 milliárd forintos hiányt okozott - hangsúlyozta Németh Zsolt.

A problémás ügyek között említette a politikus beszámolójában a külügyi tárca 60 milliós Malév-tartozását is, amelyet a tavalyi év első félévében halmozott fel a minisztérium. A fedezetlen számlák alapja mindössze egy szóbeli megállapodás volt a kért szolgáltatásokról - hangzott el. Németh Zsolt emlékeztetett továbbá arra, hogy az előző kormány annak idején 3,5 milliárd forintért "kótyavetyélte el" a moszkvai külképviselet épületét. Az ingatlanra többek között egy 13,5 milliárd forintos ajánlat is érkezett, vagyis az államot 10 milliárdos kár érte az adásvétellel - fogalmazott Németh Zsolt.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!