Magyarország

2010.07.27. 19:06

30 milliót gyűjtöttek össze a rektorok fizetéséből a rászoruló diákoknak

<p>Összesen 30 millió forintot gyűjtöttek össze az egyetemi felsővezetők, hogy rászoruló diákokat támogassanak - hangzott el az RTL híradójában.</p>

A rektori konferencia azután hozott létre egy pénzalapot, hogy tavaly ősszel kiderült egy-egy rektor több millió forintos fizetést visz haza. Noha akkor közösen indították a gyűjtést, a 29 egyetem vezetőségének csak a fele szállt be, a többiek azt mondták, másként oldják meg a diákok támogatását.

A rektori konferencia tavaly szeptemberben határozta el, hogy az egyetemi vezetők önkéntesen lemondanak fizetésük egy részéről és ebből támogatják a rászoruló diákokat. Azután történt mindez, hogy kiderült, többen is milliós fizetéseket kapnak. A gyűjtést télen kezdték a Budapesti Gazdasági Főiskolán. Ott komolyan vették a rektori konferencia felhívását. Az egész vezetőség adott bele pénzt. 11 diákot tudtak támogatni, fejenként 100 ezer forinttal. Kétharmadrészben a tanulmányi eredmény döntött, a fennmaradóban a szociális háttér.

Van miből adakozniuk a rektoroknak, a 29 intézményvezető fizetése összesen havi 56 millió forinttal terheli meg a költségvetést. Igaz ez a szám tavaly ősszel, az ösztöndíjprogram létrehozásakor még nem volt nyilvános. Azóta az. A legtöbbet a szegedi tudományegyetem rektora keresi, csaknem 3 és fél millió forintot.

Még ilyen fizetések mellett sem szállt be mindenki a gyűjtésbe. Az egyetemek felénél azt mondták, ők más módon támogatják a rászoruló diákokat. Mivel a gyűjtés önkéntes volt, a rektori konferencia elnöke ezt nem kérheti rajtuk számon, sőt az egyetemek vezetőire bízza, hogy jövőre újra lemondanak-e a fizetésük egy részéről. Igaz, akkor már ők is maximum 2 milliót vihetnek haza havonta.

- Független hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!