Magyarország

2010.06.24. 19:12

Tízezer munkahely szűnhet meg Magyarországon

<p>Egy WHO-döntés nyomán Európa szerte 70 ezer, azon belül Magyarországon 10 ezer munkahely szűnne meg.</p>

Kanadai szabályozások mintájára a WHO 2010-től megtiltaná, illetve korlátozná a dohánytermékek adalékanyag használatát, a dohányok keverését és az ízesítő anyagok alkalmazását. Ez közvetetten szinte minden magyar dohánytermékben megtalálható Burley dohányfajtának a megszűnéséhez vezethet.

Az Európai Dohánytermelők Szövetsége becslései szerint ennek hatására 70 ezer európai dohánytermelő megélhetése kerülhet veszélybe, köztük azokkal a magyar Burley dohánytermelők is, akik mintegy 10 ezer ember megélhetését biztosítják a foglalkoztatás révén.

A vilaggazdasag.hu beszámolója szerint a Magyarországon jogszabályba foglalt egyezmény várhatóan az év utolsó hónapjaiban elfogadandó irányelve a burley dohány termelőit lehetetlenítené el, akik az ország elmaradottabb területein biztosítanak megélhetést többnyire képesítés nélkülieknek a rendkívül kézimunka-igényes gazdálkodásban. Hogy van-e megoldás? A termelők szerint nem reális az a megodlás sem, hogy más dohányfajta előállítására álljanak át, mivel az ezzel járó költségeket – elsősorban a világ legelterjedtebb dohányfajtája, a virginia mesterséges szárításához szükséges berendezés 10-15 millió forintos árát – nem tudják kigazdálkodni. Azt a dohányzást ellenző szervezetek is elismerik, hogy az intézkedés, amelynek értelmében minden adalékanyag és ízesítő használatát megtiltanák a dohánygyártásban, nem feltétlenül segíti elő a fogyasztás csökkenését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!